Saturday, July 27, 2024
18.3 C
Chișinău
19 C
Bălţi
16.5 C
Cahul
17.8 C
Hînceşti
17.6 C
Ştefan Vodă
17.3 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Securitatea ciberneticăîn sectorul energetic al Republicii Moldova

spot_imgspot_img

Analiza componentei de securitate cibernetică a entităților din sectorul energetic, demarată de Ministerul Energiei, a evidențiat necesitatea fortificării sistemelor informaționale din domeniu și a instruirii managerilor și persoanelor responsabile de tehnologiile informaționale. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru, la care au participat reprezentanți ai întreprinderilor energetice și autorităților din domeniu.

Atacurile cibernetice și asigurarea protecției sistemelor informaționale este o provocare majoră pentru sectorul energetic, în contextul în care datele obținute în rezultatul atacurilor pot fi utilizate ca armă politică, a remarcat secretara de stat Cristina Pereteatcu, responsabilă inclusiv de digitalizarea domeniului.

“Noi trebuie să ne grăbim cu asigurarea securității infrastructurii critice, inclusiv protejarea de atacuri cibernetice și să fim pregătiți de eventualele riscuri”, a declarat în cadrul ședinței ministrul Energiei, Victor Parlicov.

“În acest proces vor fi implicate și alte instituții responsabile de asigurarea securității cibernetice. E o problema majoră pe care trebuie să o soluționăm”, a adăugat secretara de stat Cristina Pereteatcu.

În ultimii ani transformarea digitală a economiei și societății s-a accelerat, au apărut noi oportunități, dar și noi provocări. Consecințele atacurilor cibernetice devin tot mai costisitoare și în formele grave pot perturba viața cetățenilor de zi cu zi. Iar sectorul energetic este printre domeniile care se bazează în mare măsură pe rețele și sisteme informatice și care sunt astfel expuse unor potențiale riscuri.

Una din ideile propuse în cadrul discuției a fost crearea unui scut de protecție cibernetică. Totodată vor fi identificate posibilități de securizare a datelor, îmbunătățire a tehnologiilor de operare și utilizare a platformelor informatice necesare asigurării securității sistemelor digitale, dar și de dezvoltare a strategiilor de protecție.

RECENTE

Parlamentul elimină impozitul pe venit pentru producătorii de energie regenerabilă în 2025

Cetățenii Republicii Moldova care produc energie regenerabilă și cărora în baza mecanismului de sprijin...

Universitatea Tehnică a Moldovei: Lider în proiectul Erasmus+ CBHE pentru învățământ superior

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a obținut un succes remarcabil în cadrul concursului programului...

Energocom inițiază pregătirile pentru sezonul rece: Stocuri de securitate și măsuri pentru asigurarea securității energetice

Conform cadrului legal, SA Energocom este responsabilă de crearea și menținerea stocurilor de securitate...

Întrevederea dintre Ministrul Parlicov și ambasadoarea Norvegiei: Evaluarea colaborării bilaterale și susținerea tranziției energetice a Republicii Moldova

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadoarea Regatului Norvegiei în...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE