Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Securitatea ciberneticăîn sectorul energetic al Republicii Moldova

spot_img

Analiza componentei de securitate cibernetică a entităților din sectorul energetic, demarată de Ministerul Energiei, a evidențiat necesitatea fortificării sistemelor informaționale din domeniu și a instruirii managerilor și persoanelor responsabile de tehnologiile informaționale. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru, la care au participat reprezentanți ai întreprinderilor energetice și autorităților din domeniu.

Atacurile cibernetice și asigurarea protecției sistemelor informaționale este o provocare majoră pentru sectorul energetic, în contextul în care datele obținute în rezultatul atacurilor pot fi utilizate ca armă politică, a remarcat secretara de stat Cristina Pereteatcu, responsabilă inclusiv de digitalizarea domeniului.

“Noi trebuie să ne grăbim cu asigurarea securității infrastructurii critice, inclusiv protejarea de atacuri cibernetice și să fim pregătiți de eventualele riscuri”, a declarat în cadrul ședinței ministrul Energiei, Victor Parlicov.

“În acest proces vor fi implicate și alte instituții responsabile de asigurarea securității cibernetice. E o problema majoră pe care trebuie să o soluționăm”, a adăugat secretara de stat Cristina Pereteatcu.

În ultimii ani transformarea digitală a economiei și societății s-a accelerat, au apărut noi oportunități, dar și noi provocări. Consecințele atacurilor cibernetice devin tot mai costisitoare și în formele grave pot perturba viața cetățenilor de zi cu zi. Iar sectorul energetic este printre domeniile care se bazează în mare măsură pe rețele și sisteme informatice și care sunt astfel expuse unor potențiale riscuri.

Una din ideile propuse în cadrul discuției a fost crearea unui scut de protecție cibernetică. Totodată vor fi identificate posibilități de securizare a datelor, îmbunătățire a tehnologiilor de operare și utilizare a platformelor informatice necesare asigurării securității sistemelor digitale, dar și de dezvoltare a strategiilor de protecție.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE