Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Șefa agenţiei ONU pentru meteorologie şi climă promite „prioritate” țărilor vulnerabile la schimbări climatice

spot_imgspot_img

Argentinianca Celeste Saulo, prima femeie numită la conducerea agenţiei ONU pentru meteorologie şi climă, promite să acorde prioritate nevoilor cu care se confruntă ţările vulnerabile în faţa accelerării schimbărilor climatice şi a înmulţirii fenomenelor extreme.

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare planetară din epoca noastră. Inegalităţile, care vor creşte, exacerbează efectele lor”, a declarat Celeste Saulo.

Venind dintr-o ţară din emisfera sudică, sunt deosebit de sensibilă la necesitatea de a acorda prioritate nevoilor celor mai vulnerabili”, pentru ca aceste ţări să poată să îşi dezvolte rezilienţa în faţa fenomenelor extreme asociate cu clima, vremea, apa şi mediul înconjurător, a adăugat ea.

Potrivit declaraţiilor sale, serviciile meteorologice şi hidrologice naţionale se confruntă cu o lipsă de resurse, în contextul în care „chiar şi o mică creştere a investiţiilor se traduce prin enorme beneficii socio-economice pentru comunităţile noastre”.

Noua directoare a Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) îi urmează în această funcţie finlandezului Petteri Taalas.

Ea a fost aleasă în luna iunie 2023, după ce l-a învins uşor pe principalul ei rival, candidatul chinez.

Celeste Saulo conducea din 2014 Serviciul meteorologic naţional din Argentina şi a fost numită recent în funcţia de prim-vicepreşedinte ale OMM. Ea doreşte să fie „vârful de lance” al activităţilor desfăşurate de comunitatea meteorologică mondială sub egida OMM, „pentru ca ştiinţa să servească mai bine intereselor societăţii”.

O mare parte a activităţii din cadrul OMM constă în valorificarea şi partajarea analizelor efectuate de agenţiile meteorologice naţionale care vizează în special gazele cu efect de seră, nivelul mării, temperaturile, topirea gheţarilor şi alţi indicatori ai schimbărilor climatice.

OMM şi-a făcut recent o prioritate din a se asigura că întreaga populaţie a lumii să fie acoperită, până la sfârşitul anului 2027, de sisteme de avertizare timpurie pentru riscurile meteorologice. Statele membre ale OMM au aprobat, de asemenea, anul trecut, înfiinţarea unui „Observator global al gazelor cu efect de seră”, ce prevede monitorizarea lor continuă pentru a putea lua în considerare atât sursele şi absorbanţii naturali, cât şi elementele asociate cu activităţile umane.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE