Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Memorandum pentru Consolidarea Operațiunilor Transfrontaliere în Energie între Bursele din Ucraina și România

spot_img

Preluare www.energynomics.ro și www.ueex.com.ua

Oleksii Dubovskyi, Președintele Comitetului Executiv al Bursei de Energie din Ucraina, și Gabriel Purice, Președintele Bursei Române de Mărfuri, au oficializat un nou Memorandum de Înțelegere (MoU) care conturează angajamentul ambelor instituții de a analiza și exploata oportunitățile din sfera piețelor și bursei de energie. Concentrându-se pe segmente precum gaze naturale, energie electrică și produse comerciale ca articole agricole, lemn și produse petroliere, MoU are ca scop fundamental consolidarea interconectivității și alinierea sistemelor de tranzacționare și compensare. Aceasta va favoriza în mod efectiv operațiunile transfrontaliere între Ucraina și România, scrie www.energynomics.ro.

Această colaborare se întemeiază pe dorința comună de a dezvolta tranzacționarea în regiune și operațiunile transfrontaliere în piețele ucraineană și românească. MoU subliniază cu fermitate rolul cheie al sistemelor de tranzacționare și compensare interconectate în consolidarea cooperării.

Oleksii Dubovskyi a subliniat importanța semnării memorandumului, evidențiind necesitatea stabilității infrastructurii post-tranzacționare armonizate și introducerea de produse inovatoare pe piață. Acești pași critici sunt gândiți pentru a revigora comerțul în cadrul unei piețe regionale extrem de dinamice din Europa de Est.

Gabriel Purice a exprimat încrederea că acest memorandum reprezintă un nou început în colaborarea dintre bursele regionale și deschide calea către dezvoltarea de noi modele operaționale adaptate nevoilor regionale. Acest lucru va implica adăugarea de noi produse cu valoare adăugată, precum spread-uri și cotații regionale, armonizarea practicilor de afaceri și îmbunătățirea conexiunilor fizice. Oficialii Bursei Române de Mărfuri (BRM) sunt convinși că această inițiativă va stimula inovația și colaborarea în sector.

UEEX (Ukrainian Energy Exchange – Bursa de energie) este principala bursă ucraineană responsabilă de organizarea și derularea tranzacțiilor pe piețele de energie și alte mărfuri. Din momentul înființării sale în 2010, UEEX s-a concentrat pe tranzacționarea în domeniul energetic, acoperind gaze naturale, petrol, produse petroliere, gaze lichefiate, cărbune și electricitate. UEEX este activă în sectorul pieței de electricitate pentru contractele bilaterale și funcționează ca platformă de tranzacționare pentru piața internă a gazelor și piața zilei următoare. Bursa organizează licitații pentru achiziționarea și vânzarea gazelor naturale pe piețele pe termen mediu și lung, oferind în același timp prețuri de piață pentru resursele energetice ucrainene.

Colaborarea dintre UEEX și BRM pavează calea pentru o schimbare îmbunătățită de energie transfrontalieră, promovând creșterea comună a ambelor entități.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE