Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Sisteme fotovoltaice și turbine eoliene în patru localități din țară

spot_img

Odată cu intrarea în sezonul rece, energia electrică devine o preocupare majoră pentru managerii instituțiilor locale. Recent, patru localități din țară – Sireţi, Lozova, Budeşti și Vorniceni – au implementat conceptul de management energetic, instalând sisteme fotovoltaice pe clădirile publice prioritare, deși acestea sunt ineficiente energetic.

În cadrul proiectului de Management Energetic și Utilizarea Inovativă a Surselor de Energie Regenerabilă, primăriile participante primesc rapoarte trimestriale privind consumul de resurse energetice, având obiectivele de eficientizare.

Grădinițe, școli și stații de pompieri din localitățile implicate, printre care Grădinița Nr.1 din Sireţi, Grădiniţa “Viorel şi Viorica” din Bubuieci, Stația de pompieri din Lozova, și Grădinița Nr. 2 din Vorniceni, au beneficiat de instalații solare cu capacitate de până la 5 kW și alte echipamente.

Experții proiectului au inclus aceste instituții pe lista clădirilor prioritare pentru eficientizarea energetică, permitând managerilor să analizeze datele de monitorizare și să ia decizii de optimizare. În curând, se vor monta turbine eoliene, tip LOTUS L-27, pentru a intensifica sursele regenerabile de energie.

Proiectul este inițiat și implementat de AEER în colaborare cu Green City Lab Moldova și este finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD, având scopul de a aduce beneficii socio-economice și de a îmbunătăți nivelul de trai în zonele rurale și urbane.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE