Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

SolarPower Europe lansează o hartă digitală a proiectelor agrisolare din Europa

spot_imgspot_img

SolarPower Europe a lansat o nouă hartă digitală care evidențiază peste 200 de proiecte agrisolare din Europa, cu o capacitate combinată de peste 15 GW, incluzând atât proiecte pilot, cât și comerciale.

Agrisolar, care se referă la integrarea proiectelor fotovoltaice în activitățile agricole, include instalarea de panouri solare pe acoperișurile clădirilor agricole, integrarea PV în sistemele de irigație și agrivoltaică. Harta evidențiază o gamă diversificată de tehnologii, inclusiv PV montat la sol, PV între rânduri, PV dinamic, PV deasupra solului, PV pe acoperișurile fermelor și sere solare PV, toate adaptate pentru a răspunde diferitelor activități agricole.

Eva Vandest, șefa grupului de Afaceri Publice și expert global în agrisolar la Amarenco, precum și președinte al grupului de lucru pentru utilizarea terenurilor și autorizare din cadrul SolarPower Europe, și-a exprimat entuziasmul față de inițiativă, declarând:

Cu această hartă digitală care oferă o imagine de ansamblu a instalațiilor Agri-PV din Europa, ne propunem să ilustrăm dezvoltarea actuală a acestei piețe și să facilităm monitorizarea progresului său. Este evident că diverse tipuri de instalații au fost construite în conformitate cu ghidurile SolarPower Europe, promovând o gamă largă de soluții pentru a răspunde nevoilor variate ale sectorului agricol.

Lina Dubina, consilier în politici de sustenabilitate la SolarPower Europe, a declarat:

Această hartă dezvăluie modul în care agrisolarul și agricultura pot coexista pentru a susține o multitudine de culturi, cum ar fi vița de vie, plantele fructifere, legumele, grâul, orzul și altele. Agrisolarul poate fi integrat și cu practicile de creștere a animalelor, incluzând pășunatul oilor, vacile, găinile și apicultura.”

Dubina a continuat: “Multe dintre proiectele agrisolare prezentate pe hartă încorporează inițiative de biodiversitate menite să conserve și să îmbunătățească ecosistemele. Aceste inițiative includ monitorizarea florilor sălbatice și a diferitelor specii de animale, subliniind astfel beneficiile de mediu ale integrării agrisolarului.”

Harta oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a proiectelor din Elveția, Franța (inclusiv regiunile externe), Olanda, Lituania, Germania, Spania, Italia, Belgia, Austria și Marea Britanie, servind ca o resursă valoroasă pentru părțile interesate de intersecția dintre energie solară și agricultură. Proiectul va fi în desfășurare, având ca scop oferirea celei mai cuprinzătoare prezentări a proiectelor agrisolare din Europa pentru dezvoltatorii de energie solară, fermieri, cercetători și factorii de decizie politică.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE