Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Studiu de fezabilitate pentru modernizarea CET-urilor

spot_imgspot_img

Soluțiile de dezvoltare și diversificare a surselor de producere a energiei termice și electrice, inclusiv din perspectiva modernizării CET-urilor din cadrul Termoelectrica S.A. urmează a fi identificate în cadrul unui studiu de fezabilitate.

Documentul este parte componentă în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. Compania care va elabora studiul (Joint Venture COLENCO Ltd. Skopje (North Macedonia) și Urban Technology Alliance (Marea Britanie)) a fost selectată în cadrul unei proceduri de licitații internaționale, iar marți, 6 februarie curent, a avut loc prima vizită de informare și documentare la fața locului.

În cadrul ședinței, directorul UCIPE – MEPIU, Ruslan Surugiu, a menționat importanța studiului de fezabilitate în identificarea și stabilirea liniilor directorii pe termen mediu si lung, pentru dezvoltarea capacităților interne de producere a energiei termice și electrice în cadrul Termoelectrica S.A.: “Totodată, reprezintă următorul pas pentru pregătirea unor investiții importante de modernizare a infrastructurii energetice a țării.”

În context, directorul Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan, a specificat faptul că pachetul investițional respectiv este unul util și așteptat de către întreprindere: “Contăm pe faptul că urmează a fi identificate cele mai bune soluții care există în sector, deoarece de acest studiu de fezabilitate depinde ce vom face mai departe și cum vom moderniza infrastructura energetică în cadrul Termoelectrica”.

În cadrul Studiului, urmează să fie examinate diferite tehnologii moderne, soluții de combustibili, tehnologii complementare. De asemenea, vor fi elaborate modele energetice, tehnice, economice și financiare pentru a fi identificată soluția optimă și strategia de investiții, propusă spre implementare, care va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din mun. Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Perioada de realizare a Studiului de fezabilitate este de 8 luni.

O altă componentă a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2) vizează construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență (55 MW) în cadrul Termoelectrica S.A.. Licitația internațională pentru pachetului investițional respectiv va fi repetată.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE