Situația din sistemul energetic european pentru iarna 2023-2024 este mult mai sigură decât cea din iarna 2022-2023; cu toate acestea, este necesară o analiză și o monitorizare atentă, avertizează Perspectivele de iarnă 2023-2024 publicate de Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport (ENTSO-E). În această iarnă, Europa are o asigurare mult mai mare în ceea ce privește disponibilitățile de aprovizionare cu combustibil, deoarece rutele de aprovizionare au fost diversificate sau au fost identificate de mulți furnizori alternativi. În plus, disponibilitatea nucleară și stocurile hidroelectrice sunt într-o stare mult mai bună. În plus, UE a umplut depozitele de gaze la 90% din capacitatea lor, depășind termenul limită de 1 noiembrie cu aproximativ două luni și jumătate. Un semnal de pregătire solidă a Europei pentru iarnă și de creștere a încrederii în securitatea aprovizionării.
Un accent deosebit este dedicat Ucrainei și Moldovei, care, începând cu luna martie 2022, au fost sincronizate cu sistemul energetic european continental. Cu toate acestea, situația din Ucraina rămâne incertă din cauza unor potențiale atacuri asupra infrastructurii energetice, potrivit experților naționali. Ukrenergo a desfășurat un program de restaurare și renovare fără precedent pentru a se pregăti pentru iarna 2023-2024, inclusiv creșterea capacității de interconectare cu vecinii. Situația aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova este adecvată, dar depinde de aprovizionarea cu gaze și de disponibilitatea unei singure companii de utilități în regiunea transnistreană. În plus, operatorul sistemului energetic din Moldova se confruntă cu provocări în ceea ce privește echilibrarea sistemului.
În majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, nu se preconizează probleme de adecvare pentru iarna 2023-2024 și nu au fost înregistrate probleme de adecvare în sezonul trecut.
Unele excepții se referă la Grecia, unde există o mare posibilitate ca întreținerea programată a unităților să fie prelungită de urgență în inima iernii, provocând incertitudini privind adecvarea în cazul unei cereri ridicate. În același timp, IPTO este în contact permanent cu operatorul sistemului de transport al gazelor naturale pentru a putea iniția procedura de schimbare a combustibilului în unele unități bicombustibil (de la gaz la petrol) în caz de urgență.
În Ungaria, ENTSO-E se așteaptă ca producția fotovoltaică în continuă creștere în sistemul maghiar să provoace o incertitudine mai mare în perioadele de planificare operațională și, de asemenea, în timpul funcționării sistemului în timp real, ceea ce determină un nivel mai ridicat al necesarului de rezerve chiar și în perioada de iarnă. Pentru a asigura rezerva necesară estimată, se așteaptă să fie introduse noi îmbunătățiri, cum ar fi evoluțiile IT și participarea consumatorilor pe piața de echilibrare. Ca pregătire pentru perioada de iarnă precedentă, MAVIR a testat capacitatea aproape tuturor centralelor pe gaz de a trece la petrol ca și combustibil alternativ și impactul acestuia asupra capacității de echilibrare a centralelor. ENTSO-E a constatat că, deși majoritatea centralelor electrice pe gaz pot utiliza petrolul ca și combustibil alternativ, acest lucru determină o reducere a unora dintre capacitățile lor de echilibrare. În ansamblu, se așteaptă ca sistemul energetic maghiar să fie sigur în această perioadă de iarnă. Cu toate acestea, este important de menționat că embargoul petrolier și o posibilă criză a gazelor naturale ar putea avea efecte neprevăzute.
Aceeași creștere a capacității instalate de energie solară poate fi observată și în Lituania. În acest an, capacitatea netă de generare a energiei eoliene a crescut cu 108%, iar cea solară cu 127% față de iarna trecută. Aceste cifre vor crește pe parcursul iernii, datorită creșterii rapide a energiei solare și adăugării unui nou parc solar conectat la rețeaua de transport.
În Polonia, nu sunt așteptate constrângeri privind disponibilitatea cărbunelui energetic în Polonia. Cu toate acestea, există limitări în ceea ce privește disponibilitatea lignitului la una dintre centralele electrice pe lignit, ca urmare a epuizării stocurilor de lignit și a închiderii iminente a centralei electrice – aceste constrângeri limitează în mod semnificativ capacitatea disponibilă și cantitatea de producție posibilă pentru aceste centrale electrice.
În cele din urmă, în România, Transelectrica se așteaptă la posibile probleme de adecvare pentru iarna 2023-2024. În cazul vârfurilor de sarcină, consumurile nu pot fi acoperite de resursele proprii în absența producției din centralele eoliene și solare. Acoperirea consumurilor poate fi realizată prin importuri din sistemele vecine, în cazul în care există energie electrică disponibilă în regiune. Situația va fi critică în cazul indisponibilității neașteptate a altor unități de producție.