Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

UE va închide investigația privind prezența companiilor chineze la licitația pentru parcurile fotovoltaice dezvoltate de Petrom și CE Oltenia

spot_imgspot_img

Uniunea Europeană a anunţat că va închide investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, deoarece acestea s-au retras de la licitaţie, transmite Bloomberg, citată de Agerpres

Potenţialii licitatori – inclusiv subsidiara germană a LONGi Green Energy Technology Co Ltd, unul dintre cei mai mari producători de panouri solare din lume – au indicat ulterior că se vor retrage, conform unui comunicat al comisarului european pentru industrie Thierry Breton. Alţi licitatori sunt Shanghai Electric UK Co. Ltd şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

Investigaţiile vizează un parc fotovoltaic din România, cu o putere instalată de 110 MW, care este parţial finanţat prin UE.

Este a doua oară când firmele chinezeşti se retrag dintr-o licitaţie, după ce oficialii UE deschid o investigaţie privind subvenţiile. În martie, Comisia Europeană a anunţat că o companie din China a abandonat oferta de a livra trenuri Bulgariei.

Luna trecută, Comisia Europeană a lansat două investigaţii aprofundate vizând rolul potenţial de denaturare a pieţei al subvenţiilor străine acordate ofertanţilor în cadrul unei proceduri de achiziţii publice din România.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est SA) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

Investigaţiile lansate au fost rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de Grupul Enevo, inclusiv de LONGi Solar Technologie GmbH, şi, pe de altă parte, de Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi de Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.

În urma examinării preliminare a tuturor observaţiilor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru doi ofertanţi, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

„În cursul investigaţiei aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenţii străine şi va obţine toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăţilor să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitaţie. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziţii publice să piardă oportunităţi de vânzare”, subliniază Executivul comunitar.

În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane de euro şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane euro din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.

„Panourile solare au devenit importante din punct de vedere strategic pentru Europa: pentru producţia noastră de energie curată, locuri de muncă în Europa şi securitatea aprovizionării. Cele două noi investigaţii aprofundate privind subvenţiile străine în sectorul panourilor solare urmăresc să menţină securitatea economică şi competitivitatea Europei prin asigurarea faptului că întreprinderile de pe piaţa noastră unică sunt cu adevărat competitive şi joacă un rol echitabil”, a declarat comisarul Thierry Breton.

Primul consorţiu investigat de Executivul comunitar este compus din grupul Enevo şi LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorţiului, este un furnizor de servicii de inginerie şi consultanţă cu sediul în România. LONGi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înfiinţată, deţinută integral şi controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, care este un furnizor important de soluţii solare fotovoltaice, cotată la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât şi LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. îşi desfăşoară activitatea în domeniul dezvoltării, fabricării şi întreţinerii plachetelor, celulelor şi modulelor solare.

Al doilea consorţiu investigat este compus din Shanghai Electric UK Co. Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele societăţi sunt deţinute şi controlate în proporţie de 100% de Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere deţinută de stat din Republica Populară Chineză. Este deţinută şi controlată în ultimă instanţă de Comitetul de supraveghere şi gestionare a industriei deţinut de stat Shanghai, o entitate deţinută de stat care este subordonată Guvernului Popular Central Chinez. Shanghai Electric UK Co., Ltd. şi Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt principalii furnizori mondiali de soluţii industriale în domeniul energiei, al producţiei şi al integrării inteligenţei digitale. Acestea furnizează servicii privind stocarea energiei eoliene, solare şi a hidrogenului, precum şi un proces integrat de generare, reţea, încărcare şi stocare.

La finele anului trecut, compania Parc Fotovoltaic Rovinari Est, o societate deţinută în ponderi egale de Complexul Energetic Oltenia şi OMV Petrom, a scos la licitaţie contractele pentru construcţia a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW.

La începutul anului 2024, Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est anunţa că a primit opt oferte la licitaţia pentru construcţia celor patru parcuri fotovoltaice, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Una din oferte a venit de la asocierea: Enevo Group (Leader) – LONGI Solar Technologie, iar o alta ofertă a venit de la asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (Leader) – Shanghai Electric UK Company Limited.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE