Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Va mai fi fotovoltaica profitabilă în țara noastră din 2024?

spot_imgspot_img

autor Alexandru Ciudin

În septembrie 2023 au fost operate modificări semnificative în legea nr.10/2016 (privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile) care se referă la modul de contabilizare a surplusului de energie generat de instalațiile fotovoltaice mici (până-n 200 kWp). Cu toate că modificările încă nu au trecut de votul în ambele lecturi în parlament, totuși este evident că vor intra in vigoare din 1 ianuarie 2024.
Mai întâi de toate aș vrea să ne aducem aminte că mecanismul Net-metering, aprobat în 2016, a contribuit la o creștere enormă a interesului pentru fotovoltaic în Moldova, iar modificările recente ar însemna că noii beneficiari ai energiei verzi nu vor mai beneficia de bine cunoscutul și popularul mecanism de suport din partea statului. În același timp, cei care au deja contracte de contorizare netă, vor putea beneficia de privilegiile acestui mecanism încă 4 ani, până-n anul 2027.
Ce înseamnă noul mecanism facturare netă?
Este adevărat că facturarea netă care urmează să devină modelul țintă, corespunde cerințelor directivelor UE privind normele comune pentru piața internă de energie electrică (care oferă posibilitatea prosumatorilor să vândă energie și să deconteze separat energia consumată și livrată în rețea) și Directiva privind energia din surse regenerabile RED II (care prevede ca prosumatorii să aibă o remunerare pentru energia produsă și livrată în rețea).
Cu toate că autoritățile încearcă să ne convingă că introducerea unui nou model este o acțiune necesară pentru menținerea securității energetice, în realitatea cauza acestor modificări este că în sistemul actual, instalațiile sunt supradimensionate, ceea ce crează suprasarcini în rețelele electrice. Aceste schimbări sunt menite de fapt să încurajeze indirect consumatorii să folosească energia mai eficient pentru propriile nevoi și să economisească energie în orele de vârf.

De la 1 ianuarie, facturarea netă va intra în vigoare în Moldova, adică decontarea costurilor pe baza valorii energiei achiziționate și livrate. Mai simplu spus, prosumatorii vor vinde surplusul de energie introdus în rețea la un anumit preț (mai mic) și vor plăti pentru energia consumată ca și alți consumatori. De asemenea, este planificată introducerea unor taxe suplimentare pentru serviciile de distribuție. Deci fotovoltaica nu va mai fi rentabilă? Desigur că nu. Având totuși o centrală fotovoltaică înseamnă că economisești la facturi și devii mai puțin dependent de creșterea haotică a facturilor.
Totuși, cred că beneficiarii vor trebui să pună un accent mai mare pe consultanță. În mecanismul vechi calculele erau simple, clientul putea utiliza pe parcursul unui an toată energia produsă pe perioada caldă. Noul mecanism însă va necesita cunoștințe mai extinse și educație pentru clienți. Tariful de cumpărare, profilul de consum de energie și stilul său de viață vor fi factorii determinanți la calcularea răscumpărării proiectelor. Noile reguli vor face ca rentabilitatea investiției să fie mai lungă, dar în același timp vor oferi posibilitatea de a câștiga efectiv bani din energia electrică produsă.

Pentru a fi mai explicit voi face niște calcule simple la o casă rezidențială care are instalat un sistem fotovoltaic cu puterea de 10 kW. Așa dar, în cazul de până la modificările legislative, beneficiind de mecanismului contorizare netă, această gospodărie avea o producere anuală de aproximativ 12 000 kWh. În mare parte circa 70 % din energia produsă este asigurată în lunile mai-septembrie. Totuși această gospodărie putea beneficia de energia livrată în avans, pe parcursul unui an, până-n 31 martie, utilizând rețeaua ca pe un acumulator. Astfel această gospodărie avea economii anuale la energie electrică în sumă de aproximativ 35 000 lei ( 12 000 kWh x 3 lei/kWh).
În cazul facturării nete, luând în considerare că o gospodărie ar consuma lunar aproximativ 70 % din energia produsă, iar iarna chiar și mai mult, pentru cele 30 % livrate în rețea, furnizorul va achită beneficiarului per 1 kW un preț mediu de procurare a energiei electrice pe piață care este de obicei între 1 leu-1,25 lei. Mai mult ca atât, pentru serviciile de rețea, beneficiarul va mai achita o taxă de 0,4 lei per 1 kW livrat în rețea. Astfel vom avea economii de 8 400 kWh sau circa 25 000 lei ( 70 % din 12 000 kWh), plați către distribuitor pentru utilizarea rețelei de circa 1 440 lei ( 3600 kWh x 0,4 lei) și plăți din partea furnizorului în sumă de 4 500 lei. Beneficiul anual va constitui în cel mai bun caz 28 000 lei.

Vin cu câteva recomandări către cei care totuși vor decide să instaleze panouri fotovoltaice după 1 ianuarie 2024:
O modalitate de a îmbunătăți profitabilitatea sistemelor fotovoltaice ar fi creșterea autoconsumului, adică a consumului curent de energie electrică. Cum se face? Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să folosiți aparate electrice pentru a încălzi apa caldă menajeră sau pentru a vă încălzi și răci casa. Creșterea rentabilității va rezulta în primul rând din instalarea unei pompe de căldură. În plus, stocarea energiei pentru instalațiile fotovoltaice va permite și o creștere a autoconsumului – până la 75% – 90%.

Schimbarea obiceiurilor vă va ajuta, de asemenea, la creșterea profitabilității investițiilor din instalațiile fotovoltaice. Multe aparate electrocasnice au funcția de a programa timpul de lucru. Prin urmare, puteți planifica pornirea lor în timpul orelor de vârf când producția fotovoltaică este maximă, care la rândul său va reduce cantitatea de energie livrată în rețea. De asemenea, sunt disponibile în prezent pe piață sisteme avansate de management al energiei, care gestionează constant profilul consumului de energie.
Prin urmare, îndemnul meu este pentru cei care doresc să obțină beneficii maxime din sistemul fotovoltaic pe care intenționează să-l instaleze după modificările recente, ca ar trebui să se familiarizeze temeinic cu regulile actuale de decontare pentru a maximiza profiturile din investiția pe care urmează să o realizeze.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE