Datorită susținerii din partea Uniunii Europene și PNUD, Maria Nistor și Maria Grosu, responsabile de case de copii de tip familial, au primit o oportunitate de a-și transforma locuințele în exemple de eficiență energetică. Prin intermediul programului „Casa verde”, familiile lor au fost echipate cu panouri fotovoltaice, ceea ce nu doar le va reduce facturile, ci va și contribui la protejarea mediului înconjurător prin scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Un total de 250 de case de copii de tip familial vor profita de avantajele instalării panourilor fotovoltaice și a centralelor termice pe biomasă, alături de măsuri de eficiență energetică. Programul „Casa verde” urmează să fie preluat de Agenția pentru Eficiență Energetică și extins la nivel național.
Bugetul programului „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Uniunea Europeană, a fost suplimentat cu trei milioane de euro. Această infuzie de fonduri permite dezvoltarea programelor „Rabla electrocasnice” și „Casa verde”, beneficiind gospodăriile vulnerabile. Până la 50.000 de gospodării pot acum beneficia de programul „Rabla electrocasnice”, în timp ce „Casa verde” va sprijini până la 250 de gospodării în adoptarea măsurilor de eficiență energetică și a surselor regenerabile.