Academia Națională GCIP Moldova a instruit cei 28 de semifinaliști ai competiției GCIP Moldova 2023 într-un program de patru zile, găzduit de Agenția pentru Eficiență Energetică în perioada 17-20 iulie.
Pe parcursul acestui program, consultanții naționali au furnizat informații despre cadrul legal din domeniul energetic, caracteristicile tehnologiilor curate, oportunitățile de finanțare pentru proiectele de eficiență energetică și alte aspecte legate de dezvoltarea afacerilor.
Prima zi de instruire a abordat cadrul instituțional, juridic și normativ din domeniul energetic, precum și mecanismele de suport pentru investițiile în energie regenerabilă și cerințele pentru proiectarea ecologică și etichetarea energetică a produselor.
A doua zi a constat în evaluarea tehnică a proiectelor selectate pentru etapa semifinală.
Consultantul național pe aspecte financiare a prezentat instrumentele de finanțare disponibile pentru proiectele cleantech în cea de-a treia zi a Academiei.
Ultima zi a fost dedicată aspectelor de mediu și sociale, cu accent pe măsurile de eficiență energetică, tehnologiile de energie regenerabilă și promovarea egalității de gen în sectorul energetic.
Coordonatorul național al Proiectului GCIP Moldova a oferit instruire privind dezvoltarea dosarelor pentru etapele ulterioare ale competiției.
Următoarea etapă va fi runda a doua de evaluare, în care vor fi selectați cei 15 finaliști care vor participa la Academia Globală și la competiția finală.
Competiția GCIP Moldova 2023 include proiecte ce vizează dezvoltarea tehnologiilor din domeniile eficienței energetice, energiei regenerabile, consumului eficient de apă, clădirilor verzi și transportului ecologic.
Scopul programului “Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” este de a promova și susține tehnologiile inovatoare în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova și de a dezvolta spiritul antreprenorial în această direcție.
Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor și a valorificării surselor de energie regenerabilă, contribuind astfel la finanțarea proiectelor pentru protejarea mediului înconjurător și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Pentru mai multe informații despre proiectul GCIP Moldova, puteți contacta persoanele responsabile din echipa acestuia: Nicolae Soloviov, Coordonator Național (Tel: +373 60767572, email: nicolae.soloviov@gcip.md) și Diana Grozav, Asistent Administrativ (Tel: +373 68984541, email: diana.grozav@gcip.md).