Sunday, July 21, 2024
22.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

Energia solară reduce costurile pentru apă potabilă pentru locuitorii din Molovata

SURSĂAEE
spot_imgspot_img

Satul Molovata, aflat pe malul râului Nistru, a găsit o soluție inovatoare pentru a reduce costurile apei potabile! În satul Molovata din raionul Dubăsari, datorită unui sistem fotovoltaic propriu care pune în funcțiune stația de pompare a apei, locuitorii beneficiază de apă „de la soare”, la un preț mai mic. Inițiativa sătenilor și a autorităților locale a fost desemnată câștigătoare a competiției  „Moldova Eco Energetică ediția 2023”, la categoria „Cel mai bun proiect în domeniul energiei electrice regenerabile în clădirile publice”.

Igor Brânza, coordonator de proiect „Noi căutam soluții care să ne permită mai simplu și mai ieftin să aducem apa la fiecare gospodărie. Analizând mai multe variante, am ajuns la concluzia că s-ar putea de implementat un asemenea proiect. Am aplicat la un program inițiat de PNUD cu suportul Ambasadei Suediei, am fost declarați câștigători și am început implementarea.”

Deși satul se află lângă Nistru, seceta și vremea nefavorabilă au făcut ca apa potabilă să devină scumpă. În anul precedent, odată cu instalarea sistemului fotovoltaic, care pompează și transportă apa, această problemă a fost rezolvată. Investiția a dus la reduceri semnificative ale prețului pe metru cub de apă și la economii majore pentru mica comunitate.

Igor Brânza, coordonator de proiect: „Am instalat un sistem fotovoltaic de 25 KW, care ne permite să generăm anual peste 30.000 kW/h de energie electrică. Această capacitate de producție ne ajută să pompăm fără costuri suplimentare peste 35.000 de metri cubi de apă în sistemul local de distribuție. Astfel, am reușit să economisim peste 100.000 de lei la cheltuielile de distribuție a apei, conform raportului financiar al întreprinderii municipale.”

Sistemul fotovoltaic beneficiază de un mecanism de contorizare netă, ceea ce înseamnă că surplusul de energie este livrat în rețeaua Premier Energy, ca mai apoi, să fie utilizat, la necesitate, în perioada rece a anului, când se produce mai puțină energie de la soare. Varaatunci când soarele este puternic, apa se pompează doar din sursele de energie generate de panourile solare, ceea ce nu implică costuri suplimentare.

Mariana Popa, profesoară s. Molovata: „Față de alte localități, într-adevăr se evidențiază această economisire a apei. Facturile, ele oricum sunt bătătoare la buzunar, indiferent de suma care este, dar față de alte localități se evidențiază această economisire a apei. Diferența în tarif este de 2 lei. Dacă tariful per total este de 10 lei, noi achităm 8 lei pentru un metru cub de apă.”

Igor Brânza, speră că banii economisiți din acest proiect vor fi utili pentru noi investiții în proiecte ecologice, cum ar fi amenajarea unei zone pentru depozitarea deșeurilor și înverzirea parcurilor din sat.

Igor Brânza, coordonator de proiect: „Noi am văzut eficiența pe care a prezentat-o în cadrul întreprinderii municipale sistemul actual. Anul acesta am aplicat la o altă sursă de finanțare și am instalat la Casa de cultură un sistem de panouri fotovoltaice de 20 kW. Intenționăm să instalăm la încă două fântâni arteziene, pentru a acoperi sută la sută energia electrică, care pompează apa în localitate. Vrem să fim o localitate model, să vadă alții care este situația, să se „molipsească” de la noi și să implementeze așa proiecte.”

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă), în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și cu sprijinul: Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova (UE), Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), Global Environment Facility (GEF), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Skat Consulting, ÎCS „Premier Energy”, SRL, Ambalaj Market și Solar Energy.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE