spot_imgspot_img

Aplicarea mecanismelor de management energetic prin intermediul Sistemului Informațional de Management Energetic

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Aproximativ 5.000 de instituții publice din Republica Moldova beneficiază de monitorizarea consumului lor de energie electrică, gaze naturale, energie termică și apă prin intermediul Sistemului Informațional de Management Energetic – EMIS.

RENERGY

„Acest sistem permite instituțiilor să obțină o imagine detaliată asupra consumului real de energie, facilitând identificarea de soluții care să genereze economii și să reducă presiunea financiară”, menționează Irina Apostol, dezvoltatoare EMIS din cadrul Green City Lab.

EMIS a fost lansat în Moldova cu suportul PNUD și GEF, iar baza de date a fost extinsă la nivel național de Green City Lab Moldova, în parteneriat cu Ministerul Energiei, Centrul analitic independent Expert-Grup și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

RENERGY

Maaike Keizer, Ambasadoare adjunctă a Regatului Țărilor de Jos Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Moldova, a subliniat în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor EMIS că „creșterea eficienței energetice duce la o reducere a costurilor energetice, iar implementarea unui sistem de management al energiei contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor oferite beneficiarilor.”

„Prin aplicarea mecanismelor de management energetic, se estimează că Republica Moldova ar putea reduce consumul de energie cu până la 15%, generând economii de 1.639 GWh și reducând emisiile de CO2 cu 563 ktone în decurs de 20 de ani doar în sectorul public”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentanta rezidentă adjunctă UNDP Moldova.

Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup, a remarcat că EMIS nu se rezumă doar la monitorizarea consumului de energie. Urmează să aibă cel puțin două efecte – una de îmbunătățire a eficienței energetice prin îmbunătățirea managementului energetic și, totodată, o să responsabilizeze instituțiile publice.

Proiectul a identificat și aproximativ 300 de clădiri cu eficiență energetică redusă, oferindu-le audit energetic și servicii de management energetic gratuite, inclusiv elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru reducerea consumului de energie și apă.

RECENTE

Nou regulament privind certificarea energetică a clădirilor aprobat de Guvern – standarde stricte pentru eficiență și transparență

Astăzi, Guvernul a aprobat Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de certificare...

Guvernul aprobă regulamentul privind calificarea evaluatorilor energetici și a inspectorilor de sisteme de încălzire și ventilare

Astăzi, în cadrul ședinței guvernamentale, a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru Regulamentul cu...

Mâine la București începe SOUTH EAST EUROPE GREEN EPC

Pe 12 septembrie 2024, la Hotel Sheraton din București, va avea loc evenimentul SOUTH...

Anunț de Angajare: Green Transition Officer – Part-time (Online)

Development Policy Foundation, o organizație non-profit din Polonia, caută un Green Transition Officer pentru...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE