Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

UPDATE: Autoritățile Locale din Moldova Învață Despre Achizițiile Durabile pentru Eficiența Energetică

spot_imgspot_img

Autoritățile publice locale din Moldova au fost îndrumate într-un atelier de lucru la Chișinău, unde li s-a explicat cum să efectueze achiziții durabile în conformitate cu noile modificări legislative privind eficiența energetică. Acest lucru se aplică atât pentru termoizolarea clădirilor, cât și pentru achiziționarea de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, precum corpurile de iluminat stradal, sistemele fotovoltaice și aparatele de aer condiționat. Agenția pentru Eficiență Energetică și PNUD Moldova au organizat acest atelier în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Noile cerințe și specificații pentru termoizolare și achiziții eficiente au fost elaborate pe baza consultărilor publice, experienței autorităților locale și a recomandărilor experților. Acestea vor fi aprobate de către Agenția pentru Eficiență Energetică și vor fi implementate în programele naționale viitoare, inclusiv cele gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a subliniat că eficiența energetică reprezintă o prioritate națională și a îndemnat la respectarea noilor cerințe pentru a eficientiza consumul de energie al clădirilor publice. Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a subliniat că noile cerințe vor contribui la îmbunătățirea calității și performanței energetice a proiectelor finanțate din bani publici.

Expertul PNUD Moldova, Lucia Arsenii, a menționat că aplicarea acestor cerințe de performanță va promova eficiența energetică și va contribui la crearea de bunuri și lucrări durabile care să servească comunităților pe termen lung. Instruirea reprezentanților autorităților publice locale va continua în alte orașe din Moldova pentru a asigura implementarea cu succes a acestor principii.

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE