Wednesday, April 17, 2024
15.5 C
Chișinău
spot_img

UPDATE: Autoritățile Locale din Moldova Învață Despre Achizițiile Durabile pentru Eficiența Energetică

spot_imgspot_img

Autoritățile publice locale din Moldova au fost îndrumate într-un atelier de lucru la Chișinău, unde li s-a explicat cum să efectueze achiziții durabile în conformitate cu noile modificări legislative privind eficiența energetică. Acest lucru se aplică atât pentru termoizolarea clădirilor, cât și pentru achiziționarea de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, precum corpurile de iluminat stradal, sistemele fotovoltaice și aparatele de aer condiționat. Agenția pentru Eficiență Energetică și PNUD Moldova au organizat acest atelier în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Noile cerințe și specificații pentru termoizolare și achiziții eficiente au fost elaborate pe baza consultărilor publice, experienței autorităților locale și a recomandărilor experților. Acestea vor fi aprobate de către Agenția pentru Eficiență Energetică și vor fi implementate în programele naționale viitoare, inclusiv cele gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a subliniat că eficiența energetică reprezintă o prioritate națională și a îndemnat la respectarea noilor cerințe pentru a eficientiza consumul de energie al clădirilor publice. Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a subliniat că noile cerințe vor contribui la îmbunătățirea calității și performanței energetice a proiectelor finanțate din bani publici.

Expertul PNUD Moldova, Lucia Arsenii, a menționat că aplicarea acestor cerințe de performanță va promova eficiența energetică și va contribui la crearea de bunuri și lucrări durabile care să servească comunităților pe termen lung. Instruirea reprezentanților autorităților publice locale va continua în alte orașe din Moldova pentru a asigura implementarea cu succes a acestor principii.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE