Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

“Avântul Investițiilor în Energie Regenerabilă: Rolul Vital al Power Purchase Agreement în Asigurarea Sustenabilității și Competitivității”

spot_imgspot_img

de Vlad Burac

Republica Moldova se află într-un proces accelerat de tranziție către o sursă de energie mai durabilă și curată, atrăgând atenția prin creșterea semnificativă a investițiilor în energie regenerabilă. În acest efort, un instrument crucial care susține transformarea peisajului energetic al țării este Acordul de Achiziție de Energie (PPA – Power Purchase Agreement), care joacă un rol central în atragerea investitorilor și în dezvoltarea capacității de producție de energie regenerabilă.

Mecanismul de contractare Power Purchase Agreement (PPA) reprezintă un acord contractual între producătorii de energie regenerabilă și consumatori, în care se stabilesc termeni și prețuri pentru furnizarea pe termen lung a energiei verzi. Acest acord asigură stabilitate financiară pentru investitori și le permite să-și recupereze investițiile pe parcursul anilor. Pe de altă parte, consumatorii beneficiază de acces la energie curată și mai ieftină, ceea ce contribuie la îndeplinirea obiectivelor de durabilitate și reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Vezi aici știrea TABLOUL GENERAL PRIVIND PRODUCEREA ENERGIEI DIN SURSE REGENERABILE

În contextul creșterii investițiilor în energie regenerabilă, conceptul de Power Purchase Agreement (PPA) capătă o importanță din ce în ce mai mare. Acesta reprezintă un segment cheie pentru dezvoltarea durabilă a sectorului energetic, cu condiția stabilirii unui cadru juridic corect și bine structurat, inspirat din experiența Comunității Europene.

Importanța unui cadru juridic adecvat nu poate fi subestimată în acest proces. Experiența Comunității Europene poate servi drept sursă de inspirație pentru Republica Moldova în crearea unui mediu legislativ prielnic pentru PPA-uri. De la directiva privind energiile regenerabile până la standardele de tranziție energetică, Uniunea Europeană a dezvoltat un cadru robust pentru promovarea energiei verzi și a PPA-urilor.

Este esențial ca Republica Moldova să urmeze această cale și să implementeze prevederi clare, care să protejeze interesele tuturor părților implicate și să ofere predictibilitate investitorilor. În același timp, experiența Comunității Europene poate servi ca sursă de învățare și adaptare la contextul local, pentru a asigura succesul și dezvoltarea sustenabilă a sectorului de energie regenerabilă.

Pe măsură ce Moldova se îndreaptă către un viitor mai verde și durabil, PPA-urile pot juca un rol semnificativ în atragerea investițiilor, stimularea inovației și creșterea capacităților de producție de energie regenerabilă. Cu un cadru juridic adecvat, inspirat din experiența europeană, țara poate construi o infrastructură energetică modernă și sustenabilă, contribuind astfel la obiectivele globale de combatere a schimbărilor climatice și protejare a mediului înconjurător.

Power Purchase Agreements (PPA) și promovarea conceptului de „comunități energetice” reprezintă două aspecte esențiale în eforturile Republicii Moldova de a accelera investițiile în energie regenerabilă. Acestea sunt evidențiate și în recentele consultări cu mediul de resort pe subiectul hotărârii de modificare a Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Până a fi organizat la Chișinău un eveniment pe acest subiect, lucru care sperăm că se va întâmpla până la finele acestui an, în România iată va avea loc prima conferință de business regională dedicată energiei regenerabile Romanian Green PPA, care va facilita întâlnirile între dezvoltatori, investitori, producători, furnizori, traderi de energie și consumatori finali.

Vezi și What is a PPA? THE Guide to Power Purchase Agreement

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE