Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Cinci orașe europene în finala premiilor “European Green Capital” și “Green Leaf” pentru sustenabilitate

spot_img

Cinci orașe europene au intrat în faza finală a competiției pentru premiile “European Green Capital” și “Green Leaf”, arătând drumul către reziliență și sustenabilitate. Acestea se confruntă cu o presiune tot mai mare în fața crizelor de poluare, schimbări climatice și biodiversitate. Orașele au fost selectate în funcție de angajamentul lor de a aborda provocările de mediu urbane, urmărind să demonstreze că adoptarea principiilor ecologice este posibilă, indiferent de punctul de plecare.

Graz (Austria), Guimarães (Portugalia) și Vilnius (Lituania) sunt finaliștii pentru titlul de “European Green Capital 2025” pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori, în timp ce pentru titlul “European Green Leaf 2025”, deschis zonelor urbane mai mici, finaliștii sunt Viladecans (Spania) și Treviso (Italia).

Virginijus Sinkevičius, Comisar pentru Mediu, Ocean și Pescuit, a declarat:

“Cu cea mai mare parte a europenilor trăind în zone urbane, orașele sunt esențiale în lupta împotriva crizei triple a schimbărilor climatice, poluării și pierderii biodiversității. Astăzi, sărbătorim aceste cinci orașe europene exemplare, care au decis deja să pună în practică ceea ce propovăduiesc. Aceste orașe sunt pionieri care arată că este posibil să fim sustenabili, să oferim o calitate mai bună a vieții pentru cetățeni, creând în același timp spațiu pentru biodiversitate și construind rezistență la efectele schimbărilor climatice.”

Premiile “European Green Capital” și “Green Leaf” evaluează realizările orașelor europene cu cele mai sustenabile politici în șapte indicatori de mediu:

  • Calitatea aerului
  • Apa
  • Biodiversitatea, zonele verzi și utilizarea durabilă a terenurilor
  • Deșeurile și economia circulară
  • Zgomotul
  • Reducerea schimbărilor climatice
  • Adaptarea la schimbările climatice

Ce urmează? Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul ceremoniei “European Green Capital” din Tallinn (Estonia) pe 5 octombrie 2023. Orașele finaliste se vor prezenta în fața juriului la începutul lunii octombrie, prezentându-și viziunea generală privind mediu și guvernanță, precum și strategia de comunicare pentru anul în care vor fi desemnate câștigătoare.

Câștigătorul premiului “European Green Capital” va primi un premiu financiar de 600.000 de euro pentru a implementa strategia și a implica cetățenii și partenerii în acțiuni concrete. Titlul “European Green Leaf” va fi acordat unuia sau două orașe, fiecare câștigând un premiu financiar de 200.000 de euro pentru a organiza evenimentele anului și pentru a stimula alte activități transformaționale.

Care sunt beneficiile? Orașele selectate în finală beneficiază deja de recunoaștere pentru eforturile lor. Toate orașele aplicante primesc feedback valoros de la experți independenți și pot face comparații cu alte orașe, obținând informații importante despre cum să-și îmbunătățească performanțele de mediu și climă.

Câștigătorii atrag atenția la nivel european sau chiar internațional pe tot parcursul anului când dețin titlul. Dar beneficiile persistă și după încheierea anului în care sunt desemnați câștigători. Orașele câștigătoare încurajează un spirit de optimism în orașele lor, ceea ce atrage mai mulți investitori și mai mult sprijin național. De asemenea, este important pentru cetățeni, care sunt mândri să participe activ la schimbare.

VEZI ȘI ALTE DETALII AICI

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE