Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Colaborare Țările Nordice – Moldova. Ministrul Energiei, Victor Parlicov discută cu Miniștrii de Externe ai Norvegiei, Danemarcei și Finlandei

spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a discutat astăzi despre cooperarea Moldovei cu țările nordice cu secretarii de stat din Ministerele de Externe ale Norvegiei, Danemarcei și Finlandei, aceștia fiind prezenți la Chișinău în contextul “Moldova Support Platform”.

Cu secretarul de stat Eivind Vad Petersson din Ministerul de Externe al Norvegiei, Ministrul Parlicov a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit prin programul Nansen, care în 2023 a atins suma de 42 milioane de Euro. Din această sumă, 34 milioane de euro vor completa resursele oferite de BERD pentru achiziționarea de gaze naturale, iar restul de 8 milioane de euro vor consolida reziliența financiară și vor fi direcționate către Banca Mondială.

Ministrul a subliniat importanța priorității acordate energiei în relațiile bilaterale, dar a evidențiat și deschiderea pentru colaborare în domenii precum securitatea, competitivitatea, promovarea valorilor democratice și a supremației legii. În mod special, a fost discutată lansarea unei colaborări privind împădurirea și promovarea exporturilor moldovenești către Norvegia, ca urmare a aderării Moldovei la Acordul de comerț liber EFTA.

În timpul întrevederii cu subsecretarul de stat Ole Thonke din Ministerul de Externe al Danemarcei, Ministrul Parlicov a salutat investițiile recente ale companiilor daneze în Republica Moldova și a manifestat interesul pentru atragerea de investitori în sectorul energiilor regenerabile. De asemenea, s-a discutat despre extinderea colaborării pentru dezvoltare, inclusiv organizarea unui forum de afaceri bilateral. Programul de vecinătate al Danemarcei pentru perioada 2023-2026 prevede asistență în valoare de 24,2 milioane de euro pentru Republica Moldova, inclusiv pentru dezvoltarea energiilor regenerabile și consolidarea independenței energetice.

Ministrul Parlicov a exprimat speranța în continuarea sprijinului din partea Finlandei în cadrul Moldova Support Platform și a mulțumit pentru asistența acordată anterior. Discuțiile cu subsecretara de stat Outi Holopainen din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Finlandei au inclus întărirea colaborării în domeniul energiei, tratarea apei și dezvoltarea rețelelor 5G, dar și susținerea Finlandei pentru programul de împădurire lansat de Republica Moldova.

De asemenea, Ministrul Victor Parlicov și-a asumat angajamentul de a efectua în lunile următoare un “turneu nordic” pentru a atrage sprijinul țărilor scandinave în programele naționale legate de sectorul energiei.

RECENTE

Edineț – noul Smart City al Moldovei

Servicii publice modernizate, digitalizate și bazate pe tehnologii prietenoase cu mediul au fost inaugurate...

Perspectivele dezvoltării energiei geotermale în Republica Moldova

În cadrul activităților proiectului GCIP Moldova, a fost organizat evenimentul „Investor Connect 2023”: Studiu...

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE