Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Consultări publice la proiectul strategiei de mediu 2023 – 2030

spot_imgspot_img

Astăzi, la Ministerul Mediului, au avut loc consultări publice cu privire la proiectul Strategiei de Mediu pentru anii 2023-2030. Documentul este definitivat în vederea examinării și aprobării în cadrul unei ședințe a Guvernului. Proiectul documentului a fost prezentat audienței de ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. În format mixt, în cadrul ședinței au participat toate părțile interesate.

„Existența unui mediu curat reprezintă o condiție sine qua non a realizării drepturilor fundamentale ale omului, prevăzute de Constituția Republicii Moldova. Aceasta implică păstrarea calității principalelor componente ale mediului – aerului, apei, solului, florei și faunei în condițiile unei dezvoltări durabile. Întru respectarea acestui deziderat, precum și în conformitate cu prevederile Programului de Activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, Ministerul Mediului a elaborat proiectul Strategiei de mediu pentru anii 2023-2030”, în luarea sa de cuvânt, a menționat ministrul Mediului.

Elaborarea proiectului Strategiei a fost dictată și de vectorul politic de integrare europeană al țării, de cerințele actuale de adaptare a legislației naționale la prevederile Directivelor Uniunii Europene dar și de necesitatea de a implementa o politică cadru, cu privire la protecția mediului și utilizarea resurselor naturale.

Proiectul documentului stabilește obiectivele, prioritățile, direcțiile de acțiune și angajamentele în domeniul mediului, la nivel național, regional și internațional, care trebuie abordate în documentele de politici, reflectate și integrate într-o planificare strategică națională de mediu. Acesta a fost elaborat de experții din Direcția politici de prevenire a poluării a Ministerului Mediului.

Proiectul Strategiei a fost elaborat de Ministerul Mediului, cu suportul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova, susținut de Ambasada Suediei. Din Grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei au făcut parte reprezentanții tuturor părților interesate.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE