Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Consultări publice la proiectul strategiei de mediu 2023 – 2030

spot_img

Astăzi, la Ministerul Mediului, au avut loc consultări publice cu privire la proiectul Strategiei de Mediu pentru anii 2023-2030. Documentul este definitivat în vederea examinării și aprobării în cadrul unei ședințe a Guvernului. Proiectul documentului a fost prezentat audienței de ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. În format mixt, în cadrul ședinței au participat toate părțile interesate.

„Existența unui mediu curat reprezintă o condiție sine qua non a realizării drepturilor fundamentale ale omului, prevăzute de Constituția Republicii Moldova. Aceasta implică păstrarea calității principalelor componente ale mediului – aerului, apei, solului, florei și faunei în condițiile unei dezvoltări durabile. Întru respectarea acestui deziderat, precum și în conformitate cu prevederile Programului de Activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, Ministerul Mediului a elaborat proiectul Strategiei de mediu pentru anii 2023-2030”, în luarea sa de cuvânt, a menționat ministrul Mediului.

Elaborarea proiectului Strategiei a fost dictată și de vectorul politic de integrare europeană al țării, de cerințele actuale de adaptare a legislației naționale la prevederile Directivelor Uniunii Europene dar și de necesitatea de a implementa o politică cadru, cu privire la protecția mediului și utilizarea resurselor naturale.

Proiectul documentului stabilește obiectivele, prioritățile, direcțiile de acțiune și angajamentele în domeniul mediului, la nivel național, regional și internațional, care trebuie abordate în documentele de politici, reflectate și integrate într-o planificare strategică națională de mediu. Acesta a fost elaborat de experții din Direcția politici de prevenire a poluării a Ministerului Mediului.

Proiectul Strategiei a fost elaborat de Ministerul Mediului, cu suportul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova, susținut de Ambasada Suediei. Din Grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei au făcut parte reprezentanții tuturor părților interesate.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE