Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Consultări publice pentru reglementarea licitațiilor în energie regenerabilă

spot_imgspot_img

Ministerul Energiei a organizat astăzi consultări publice privind modificările propuse la regulamentul de organizare a licitațiilor pentru capacitățile mari de energie regenerabilă cu participarea companiilor interesate și a asociațiilor din sector.

Modificările vor reflecta prevederile noi ale Legii privind promovarea energiei regenerabile, aprobate anul trecut, și vor îmbunătăți cadrul de reglementare pentru construcția parcurilor fotovoltaice și eoliene de mari capacități în cadrul mecanismului „tarif fix”. Pentru acest mecanism sunt alocate 165 MW, dintre care 105 MW pentru tehnologia eoliană și 60 MW pentru fotovoltaice. Lansarea, în premieră, a licitațiilor pentru centrale cu preț fix va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, reducerea dependenței de importul de energie, decarbonizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă.

Construcția acestor parcuri va contribui la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul final de energie.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că modificările discutate astăzi au obiectivul de a simplifica procedurile de licitație, dar și a reduce riscurile viitoarelor proiecte de dezvoltare a surselor de energie regenerabilă. Potrivit acestuia, licitațiile ar urma să fie lansate la începutul trimestrului doi al anului curent.

Astfel, regulamentul nou va prevedea etape suplimentare de licitație, verificări de precalificare mai stricte, majorarea garanțiilor de participare la licitație și de performanță, dreptul Guvernului de a aplica „transferuri statistice” de energie regenerabilă cu alte state membre ale CE sau cu alte state membre ale UE. Totodată, va fi asigurată o concurență efectivă și obținerea în urma licitației a unor prețuri fixe mai mici, care să fie reciproc avantajoase atât pentru producătorii desemnați câștigători în cadrul procedurii de licitație, cât și pentru consumatorii finali.

De asemenea, producătorii eligibili vor avea dreptul atât la contracte cu preț fix, cât și la „contracte de diferență”, până la stabilirea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) si a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ) pe platforma OPCOM. Contractul pentru diferență permite o mai bună integrare pe piață a producătorilor eligibili. În cazul unui contract pentru diferențe în două direcții, producătorii vor primi plată în cazul unor prețuri de piață scăzute, dar vor trebui să returneze orice surplus peste prețul de exercitare în cazul unor prețuri ridicate ale energiei electrice.

Statul are trei mecanisme de sprijin pentru producătorii de energie verde, garantând achiziționarea surplusului de energie livrată în rețea și ajutându-i astfel să-și recupereze investițiile:
– facturare netă, introdusă de la 1 ianuarie 2024, valabilă în cazul micilor producători cu instalații destinate consumului propriu;
tarif fix pentru 15 ani – pentru parcuri și centrale până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian;
– preț fix, la fel valabil 15 ani, în cazul parcurilor și centralelor mai mari de 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian, capacități atribuite prin licitații.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE