Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Depozitele europene stocază peste 80 GW de panouri solare nevândute

spot_imgspot_img

Conform datelor recente furnizate de Rystad Energy, cantitatea de panouri solare nevândute stocate în depozitele europene s-a dublat între mijlocul lunii iulie și finalul lui august, ajungând la aproximativ 100 GW până la sfârșitul anului. Analistul Marius Mordal Bakke a subliniat că modulele PERC, cumpărate în martie pentru 0,23 dolari/W, se confruntă acum cu un preț mediu de 0,16 dolari/W și ar putea scădea la 0,15 dolari/W în luna viitoare. Capacitatea totală a modulelor stocate în depozitele europene a crescut de la 40 GW la mijlocul lui iulie la 80 GW la finalul lui august.

Cu importurile europene de aproximativ 78 GW în primele opt luni ale anului 2023, Mordal Bakke a avertizat că, dacă nu se încetinește semnificativ ritmul livrărilor, stocurile ar putea ajunge la peste 100 GW până la sfârșitul anului. El a subliniat că majoritatea noilor importuri se vor îndrepta către proiectele la scară utilitară, dată fiind cantitatea semnificativă deja depozitată.

De asemenea, Mordal Bakke a anticipat că modulele de tip n vor ocupa o cotă mai mare pe piața rezidențială și C&I, dată fiind scăderea similară a prețurilor la modulele PERC și TOPCon. Cu prețurile în scădere constantă, modulele solare depozitate își pierd valoarea rapid, și atât distribuitorii, cât și producătorii care dețin depozite în Europa se confruntă cu presiuni pentru a elimina stocurile și a face loc noilor generatii de module, care sunt mai competitive în preț.

Conform estimărilor Rystad Energy, cele 40 GW de module depozitate în iulie aveau o valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, dar prețurile actuale le-ar reduce la aproximativ 6 miliarde de euro.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE