Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Depozitele europene stocază peste 80 GW de panouri solare nevândute

spot_img

Conform datelor recente furnizate de Rystad Energy, cantitatea de panouri solare nevândute stocate în depozitele europene s-a dublat între mijlocul lunii iulie și finalul lui august, ajungând la aproximativ 100 GW până la sfârșitul anului. Analistul Marius Mordal Bakke a subliniat că modulele PERC, cumpărate în martie pentru 0,23 dolari/W, se confruntă acum cu un preț mediu de 0,16 dolari/W și ar putea scădea la 0,15 dolari/W în luna viitoare. Capacitatea totală a modulelor stocate în depozitele europene a crescut de la 40 GW la mijlocul lui iulie la 80 GW la finalul lui august.

Cu importurile europene de aproximativ 78 GW în primele opt luni ale anului 2023, Mordal Bakke a avertizat că, dacă nu se încetinește semnificativ ritmul livrărilor, stocurile ar putea ajunge la peste 100 GW până la sfârșitul anului. El a subliniat că majoritatea noilor importuri se vor îndrepta către proiectele la scară utilitară, dată fiind cantitatea semnificativă deja depozitată.

De asemenea, Mordal Bakke a anticipat că modulele de tip n vor ocupa o cotă mai mare pe piața rezidențială și C&I, dată fiind scăderea similară a prețurilor la modulele PERC și TOPCon. Cu prețurile în scădere constantă, modulele solare depozitate își pierd valoarea rapid, și atât distribuitorii, cât și producătorii care dețin depozite în Europa se confruntă cu presiuni pentru a elimina stocurile și a face loc noilor generatii de module, care sunt mai competitive în preț.

Conform estimărilor Rystad Energy, cele 40 GW de module depozitate în iulie aveau o valoare de aproximativ 7 miliarde de euro, dar prețurile actuale le-ar reduce la aproximativ 6 miliarde de euro.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE