Dick van Ommeren
În această dimineață, în timp ce îmi plimbam câinele, m-am trezit din nou întrebându-mă despre conceptul de investiții sustenabile. În cele din urmă, am ajuns la concluzia că nu este direcția corectă și că ar trebui să ne oprim. În, investițiile de impact sunt singurul motor autentic al schimbărilor durabile. Și am câteva motive bune pentru a gândi astfel.
Cuvintele „sustenabil” și „ESG” în denumirile fondurilor nu echivalează neapărat cu crearea de valoare sau soluționarea problemelor. Ele sunt suprasolicitate și și-au pierdut profunzimea semnificației.
Investițiile sustenabile și ESG privesc înapoi și evaluează comportamentul corporativ. Cu cât o companie dezvăluie mai multe informații legate de ESG, cu atât scorul și clasamentul său între egali vor fi mai mari, și cu atât este mai probabil să fie selectată pentru investiții. Cu alte cuvinte, o companie cu o capacitate amplă de raportare poate asigura că bifează toate căsuțele. În plus, scorurile ESG tind cel mai des să fie agnostice față de modelul de afaceri, ceea ce înseamnă că o companie de minerit de cărbune poate obține cel mai mare scor posibil atâta timp cât are politicile relevante în vigoare. Și viceversa, o companie de energie regenerabilă care are un model de afaceri ce tranziționează activ sistemele energetice departe de combustibilii fosili, dar care nu are politici solide în vigoare, va obține probabil doar un scor ESG scăzut.
În schimb, investițiile de impact privesc spre viitor și caută activ să creeze și să accelereze schimbările pozitive. Diferențiatorul major este intenționalitatea. Ca investitori de impact, punctul nostru de plecare este întotdeauna să ne uităm la provocarea pe care vrem să o abordăm. Vedem o problemă – de exemplu schimbările climatice, pierderea biodiversității sau creșterea inegalității – și aplicăm un model de Teorie a Schimbării. Ne întrebăm cum ar putea o investiție potențială să abordeze provocările. Analizăm temeinic, aplicând o perspectivă de impact, risc și rentabilitate. Revizuim misiunea și scopul, conducerea și cultura, și desigur modelele de afaceri și de câștiguri, pentru a determina compatibilitatea cu obiectivele noastre generale de impact. În schimb, investițiile sustenabile și ESG se concentrează predominant pe modul în care companiile din portofoliu își gestionează riscurile (de sustenabilitate), evaluând politicile și procedurile. Dar cuantificarea riscului nu înseamnă că provocările vor fi rezolvate.
Începeți să investiți cu scopul de a contribui la schimbarea autentică și durabilă de care lumea are nevoie.
Înțeleg confuzia investitorilor. Termenii precum sustenabil, ESG și impact sunt foarte nuanțați. Și numărul tot mai mare de etichete de sustenabilitate pentru fonduri, fiecare cu propria lor profunzime de verde, nu ajută. În ultimii ani, UE a introdus Regulamentul privind Dezvăluirea Finanțelor Sustenabile (SFDR) cu intenția de a spori claritatea și comparabilitatea dezvăluirilor de sustenabilitate ale produselor de investiții. Acest regulament a implementat un sistem de clasificare pentru fondurile sustenabile, cu articolul 6 considerat mainstream, articolul 8 ca verde deschis și articolul 9 ca verde închis. Există așteptarea că investițiile în fonduri sustenabile sau ESG, care sunt de obicei fonduri de articol 8, vor obține impacturi pozitive. Există, de asemenea, așteptarea, sau mai degrabă concepția greșită, că aceste fonduri nu investesc în anumite activități, precum combustibili fosili sau arme. În conversațiile mele cu investitorii, observ că aceștia devin din ce în ce mai conștienți de problemă și își dau seama că nu este întotdeauna atât de simplu cum se așteaptă.
Este esențial pentru investitorii care doresc să genereze valoare să-și facă cercetările. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, deoarece necesită acces la informații, și nu toate fondurile sustenabile sau ESG oferă transparența necesară pentru a permite comparabilitatea care poate ajuta la luarea deciziilor. Chiar și cu reglementări, cum ar fi SFDR, în vigoare. În contrast, investitorii de impact sunt obligați să urmărească și să comunice clar impacturile lor. La Triodos Investment Management, alegem să fim complet transparenți în privința investițiilor noastre și a impactului pe care îl generăm, de exemplu pe pagina noastră Impact la scară globală și prin rapoartele noastre anuale de impact.
Concluzia mea este că investitorii trebuie să înceapă să gândească mai atent la propriile lor intenții și la ce așteaptă de la fondurile lor; să se întrebe unde vor fi direcționați banii lor. Vor să sprijine companii care pot evita să facă rău, dar care în mare parte doar își gestionează riscurile, sau vor să stimuleze acțiuni orientate spre viitor care au potențialul de a rezolva unele dintre cele mai mari provocări globale cu care ne confruntăm?
Cei care doresc cu adevărat să conducă schimbarea transformatoare durabilă pentru generațiile viitoare, îi încurajez să facă cercetări aprofundate pentru a înțelege mai bine „ce se află sub capotă” fondurilor „sustenabile” și „ESG” și să tragă propriile concluzii, pe care sper că vor fi să oprească investițiile sustenabile și să înceapă să investească cu scopul de a contribui la schimbarea autentică și durabilă de care lumea are nevoie.