Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

ECOENERGETICA: Asociația Producătorilor de Energie Verde din Moldova impulsionază reforme legislative pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde în Moldova

spot_img

Adunarea Generală a Asociației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile “ECOENERGETICA” s-a desfășurat astăzi, 10 octombrie, în Chișinău, Republica Moldova. În cadrul întâlnirii, membrii asociației au discutat chestiuni cruciale, cu un accent deosebit pe propunerile de modificare a Legii 10 privind energia electrică din Moldova. “ECOENERGETICA” a avut un rol crucial în elaborarea unor recomandări robuste și profesioniste pentru ajustarea legislației din sectorul energiilor regenerabile.

Președintele asociației, Mihai Stratan, a subliniat o colaborare strânsă și constructivă cu Ministerul Energiei în procesul de formulare a acestor amendamente legislative. Cu toate acestea, a subliniat și aspecte ce necesită îmbunătățiri în varianta finală a legii, precum o cooperare mai eficientă cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și Energocom în privința aspectelor legislative.

De asemenea, Stratan a evidențiat importanța dezvoltării proiectelor de energie verde în Moldova și necesitatea eliminării anumitor obstacole legislative pentru a facilita dezvoltarea acestor proiecte într-un mod mai simplu și cu asigurarea că energia generată poate fi comercializată în condiții corecte de piață.

Unul dintre aspectele de succes ale dialogului dintre asociație și Ministerul Energiei se referă la reglementarea notificărilor producătorilor eligibili în cadrul grupului de echilibrare. Aceste notificări sunt ajustate în funcție de cantitatea de energie electrică produsă, asigurând că diferența dintre acestea rămâne în limite prestabilite (+/- 8% pentru energie eoliană și +/- 4% pentru energie solară). Cu toate acestea, s-au identificat neajunsuri legislative în ceea ce privește piața zilei următoare, care ar putea debloca dezvoltarea proiectelor și ar reduce costurile semnificative pentru investitori și producători implicați în procedurile de echilibrare.

Un alt subiect de discuție a fost gradul de instalare, care reprezintă aproximativ 30% din totalul proiectelor producătorilor eligibili. Participanții au subliniat că ajustări legislative, precum posibilitatea comercializării la nivel de proiect a parcurilor fotovoltaice și eoliene, ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea situației în acest domeniu. În prezent, legea permite comercializarea doar după finalizarea construcției acestor parcuri, ceea ce poate implica obstacole suplimentare pentru dezvoltatori.

Adunarea Generală a Asociației “ECOENERGETICA” a reprezentat un pas important către îmbunătățirea cadrului legal și dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile din Republica Moldova, subliniind colaborarea constructivă între asociație și autoritățile din domeniul energiei. Aceste discuții au deschis calea pentru îmbunătățiri legislative și o promițătoare expansiune a producției de energie verde în țară.

Asociația Patronală “ECOENERGETICA” din Republica Moldova își asumă un rol semnificativ în reprezentarea, promovarea și protejarea intereselor producătorilor de energie din surse regenerabile. Ea lucrează pentru promovarea concurenței loiale, sprijinind consultările guvernamentale privind energia verde și facilitând colaborarea cu partenerii de dialog social.

Asociația propune măsuri legislative pentru transparența licitațiilor și îmbunătățirea mediului de afaceri în sectorul energiilor regenerabile. De asemenea, se implică activ în optimizarea eforturilor de investiții și lupta împotriva concurenței neloiale și monopolului în industria energetică din Moldova.

Membrii asociației beneficiază de consultanță și asistență, iar asociația sprijină dezvoltarea cercetărilor științifice și a inovațiilor în domeniu. Ea menține legături cu organizații similare la nivel național și internațional, contribuind la promovarea energiilor regenerabile. Astfel, “ECOENERGETICA” continuă să joace un rol cheie în dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile din Republica Moldova.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE