Asta și-au propus să realizeze câțiva primari semnatari ai Convenției Primarilor (CoM-East), pentru care cifrele din facturi la energia electrică, în special în perioada rece a anului, erau o adevărată provocare.
În 2023, Primăria Sireți, Primăria comunei Lozova, Primăria Satului Budești şi Primaria satului Vorniceni au dat start implementării în practică a soluțiilor managementului energetic, ceea ce presupunea folosirea inteligentă a unor sisteme combinate de energie alternativă în cadrul instituțiilor de importanță socială, care erau ineficiente din punct de vedere energetic.
Experții ce au stat la baza proiectului “Management Energetic și Utilizarea Inovativă a SER”, susţinut şi implementat de AEER în colaborare cu Green City Lab și finanțat de GEF SGP, de comun acord cu primarii, au găsit soluțiile care vor asigura funcționarea bunelor practici. Așadar, pe final de proiect, instituțiile celor 4 primării, ce au înregistrat indici ridicați la consumul de energie din diferite motive, au beneficiat de colectoare solare cu 30 tuburi vidate, turbine eoliene, boilere 500 l dotate cu element de încălzire, senzori de temperatură și microprocesor, biciclete fitness și generatoare de energie.
De aceste instalaţii au beneficiat:
Grădinița Nr.1 din satul Sireţi, raionul Străşeni
Grădiniţa de copii “Viorel şi Viorica” din comuna Budești
Stația de pompieri din comuna Lozova, raionul Strășeni
Grădinița Nr 2 din satul Vorniceni, raionul Strășeni
Aceste acțiuni au fost realizate conform planului elaborat pe baza rapoartelor de management energetic.
Activităţile menţionate au fost realizate datorită proiectului “Management Energetic și Utilizarea Inovativă a SER”, susţinut şi implementat de AEER în colaborare cu Green City Lab Moldova și finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD.