Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

ENERGOCOM: Tatiana Grecu,
responsabilă de relația cu producătorii eligibili de energie regenerabilă

spot_imgspot_img

Tatiana Grecu are studii în domeniul energetic și o experiență de muncă de 20 de ani, mai întâi funcționară a fostului Minister al Energeticii, iar din 2008 angajată la Energocom.

Poziția ocupată de Tatiana presupune încheierea contractelor noi de achiziție a energiei electrice furnizate din surse regenerabile. Monitorizarea condițiilor contractuale lunare, a producătorilor ce fac parte a grupului de echilibrare gestionat de Energocom, a volumelor totale de energie electrică achiziționate de întreprindere, în calitate de furnizor central, ulterior contabilizarea veniturilor lunare obținute de toți producătorii. Ea trimite scrisori și răspunde la întrebările legate de dezechilibre, grafice și prognoze, o simbioză între contabilitate, supravegherea respectării cadrului legal și angajamentelor contractuale de către producătorii de energie verde și cooperarea cu ANRE pe acest segment.

În ultimii ani numărul producătorilor eligibili, care au tarif fix stabilit de regulator, a crescut, dar și cadrul de reglementare s-a modificat, devenind mai complex, corelat cu standardelele europene. În iunie 2022 au intrat în vigoare regulile pieței europene care presupun echilibrarea rețelei, astfel sunt contabilizate atât energia generată în exces, cât și cea care nu a fost produsă, deși producătorii și-au asumat acest lucru.

Tatiana observă că în timp producătorii au devenit mai responsabili și manifestă un interes sporit pentru tot ce înseamnă prognoză, livrare, preț, deși toți cei din domeniu învață din mers. Nu doar în Republica Moldova sectorul energetic trece printr-o transformare, este o provocare la nivel internațional, constată ea.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE