Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Europa ar putea reveni la normalul inventarului fotovoltaic în 2024

spot_img

Potrivit datelor recente furnizate de firma norvegiană de consultanță Rystad, aproximativ 80 GW de panouri fotovoltaice (PV) rămân nevândute în depozitele europene, generând îngrijorări cu privire la o posibilă suprasaturare a pieței modulelor solare. Această dezvăluire a provocat reacții variate, iar unii au ridicat semne de întrebare cu privire la precizia acestor date, mai ales în contextul unei estimări anterioare a Rystad de 40 GW la mijlocul lunii iulie.

Bartosz Majewski, CEO al distribuitorului de energie solară Menlo Electric, și-a exprimat opinia cu privire la aceste cifre, subliniind că, deși numărul specific nu l-a surprins, tendința îngrijorătoare a captat atenția. Menlo Electric a reacționat prin reducerea stocurilor în așteptarea sezonului rece și a scăderii de prețuri survenite la începutul lui iulie, când prețurile au înregistrat o scădere bruscă de 30% în China în trimestrul al treilea.

Majewski a explicat că situația ar putea fi mai complexă decât sugerează cifrele, având în vedere aspecte precum timpul necesar pentru transportul panourilor din China. De asemenea, a adus în discuție cele două tipuri de depozite menținute de producători: cele “angajate față de cumpărători,” cu contracte existente, și cele “libere,” care conțin stocuri obișnuite. Distribuitorii și instalatorii au, de asemenea, un rol important în menținerea acestor stocuri.

Filip Sypko, director general pentru conturi-cheie la Menlo Electric, a subliniat că panourile solare stocate sunt folosite în principal în instalații rezidențiale și comerciale, în timp ce proiectele la scară utilitară se bazează de obicei pe comenzi și livrări “just-in-time.”

Majoritatea modulelor stocate în Europa sunt bazate pe tehnologia PERC, ceea ce a condus la o saturare a segmentului de piață rezidențial și comercial, dificultatea menținerii unor marje profitabile fiind evidentă. Produsele de tip N oferă o marjă puțin mai avantajoasă.

Majewski a subliniat că, din cauza nevoii de flux de numerar, aceste module stocate vor trebui să fie vândute până la sfârșitul anului, posibil la prețuri mai mici decât cele ale modulelor noi venite din China. Cu privire la momentul atingerii minimului pieței, acesta rămâne incert, iar instalatorii nu pot aștepta la nesfârșit.

Sypko a exprimat îndoiala cu privire la posibilitatea unei scăderi semnificative a prețurilor pentru proiectele la scară utilitară, menționând pierderile de producție și venituri cauzate de întârzieri. El a adus în discuție faptul că alte cheltuieli legate de construcția parcurilor fotovoltaice nu au scăzut.

Majewski a prezis că există o limită pentru noi scăderi ale prețurilor modulelor în viitorul apropiat, deoarece atât producătorii de polisiliciu, cât și cei de wafere operează aproape de costurile lor marginale.

El a menționat că, deși există posibilitatea de a găsi prețuri excepțional de scăzute pentru anumite loturi, intervalul actual de prețuri variază deja de la 0,12 EUR/W la 0,13 EUR/W. Cei care pot opta pentru module în funcție de disponibilitatea acestora pot beneficia de oferte avantajoase, însă cei care caută dimensiuni sau mărci specifice sunt sfătuiți să își asigure livrările prompt.

Majewski estimează că nivelurile de inventariere ale modulelor se vor întoarce la normal în Europa până la sfârșitul lunii iunie 2024, cu primele două trimestre ale anului ca perioadă probabilă pentru atingerea acestor niveluri obișnuite. Cu toate acestea, rămâne incertă posibilitatea ca distribuitorii să se angajeze în mod excesiv în contracte noi.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE