spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Europa ar putea reveni la normalul inventarului fotovoltaic în 2024

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Potrivit datelor recente furnizate de firma norvegiană de consultanță Rystad, aproximativ 80 GW de panouri fotovoltaice (PV) rămân nevândute în depozitele europene, generând îngrijorări cu privire la o posibilă suprasaturare a pieței modulelor solare. Această dezvăluire a provocat reacții variate, iar unii au ridicat semne de întrebare cu privire la precizia acestor date, mai ales în contextul unei estimări anterioare a Rystad de 40 GW la mijlocul lunii iulie.

Bartosz Majewski, CEO al distribuitorului de energie solară Menlo Electric, și-a exprimat opinia cu privire la aceste cifre, subliniind că, deși numărul specific nu l-a surprins, tendința îngrijorătoare a captat atenția. Menlo Electric a reacționat prin reducerea stocurilor în așteptarea sezonului rece și a scăderii de prețuri survenite la începutul lui iulie, când prețurile au înregistrat o scădere bruscă de 30% în China în trimestrul al treilea.

Majewski a explicat că situația ar putea fi mai complexă decât sugerează cifrele, având în vedere aspecte precum timpul necesar pentru transportul panourilor din China. De asemenea, a adus în discuție cele două tipuri de depozite menținute de producători: cele “angajate față de cumpărători,” cu contracte existente, și cele “libere,” care conțin stocuri obișnuite. Distribuitorii și instalatorii au, de asemenea, un rol important în menținerea acestor stocuri.

Filip Sypko, director general pentru conturi-cheie la Menlo Electric, a subliniat că panourile solare stocate sunt folosite în principal în instalații rezidențiale și comerciale, în timp ce proiectele la scară utilitară se bazează de obicei pe comenzi și livrări “just-in-time.”

Majoritatea modulelor stocate în Europa sunt bazate pe tehnologia PERC, ceea ce a condus la o saturare a segmentului de piață rezidențial și comercial, dificultatea menținerii unor marje profitabile fiind evidentă. Produsele de tip N oferă o marjă puțin mai avantajoasă.

Majewski a subliniat că, din cauza nevoii de flux de numerar, aceste module stocate vor trebui să fie vândute până la sfârșitul anului, posibil la prețuri mai mici decât cele ale modulelor noi venite din China. Cu privire la momentul atingerii minimului pieței, acesta rămâne incert, iar instalatorii nu pot aștepta la nesfârșit.

Sypko a exprimat îndoiala cu privire la posibilitatea unei scăderi semnificative a prețurilor pentru proiectele la scară utilitară, menționând pierderile de producție și venituri cauzate de întârzieri. El a adus în discuție faptul că alte cheltuieli legate de construcția parcurilor fotovoltaice nu au scăzut.

Majewski a prezis că există o limită pentru noi scăderi ale prețurilor modulelor în viitorul apropiat, deoarece atât producătorii de polisiliciu, cât și cei de wafere operează aproape de costurile lor marginale.

El a menționat că, deși există posibilitatea de a găsi prețuri excepțional de scăzute pentru anumite loturi, intervalul actual de prețuri variază deja de la 0,12 EUR/W la 0,13 EUR/W. Cei care pot opta pentru module în funcție de disponibilitatea acestora pot beneficia de oferte avantajoase, însă cei care caută dimensiuni sau mărci specifice sunt sfătuiți să își asigure livrările prompt.

Majewski estimează că nivelurile de inventariere ale modulelor se vor întoarce la normal în Europa până la sfârșitul lunii iunie 2024, cu primele două trimestre ale anului ca perioadă probabilă pentru atingerea acestor niveluri obișnuite. Cu toate acestea, rămâne incertă posibilitatea ca distribuitorii să se angajeze în mod excesiv în contracte noi.

RECENTE

Guvernul va adopta Regulamentul pentru proiecte comune de energie regenerabilă cu UE şi ţări terţe

Guvernul va aproba marți, 29 aprilie 2025, Proiectul de Hotărâre care instituie un regulament...

Simtel a publicat Raportul Anual 2024: venituri +20 % și profit net +36 %

Simtel Team, companie românească specializată în soluții de energie regenerabilă și servicii de inginerie,...

Moldova depășește pragul de 646 MW de capacitate instalată în energie regenerabilă 

Cele mai recente date publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) indică o...

SIMILARE

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

Energocom va primi mandat prelungit până la 31 decembrie 2025 pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei propune extinderea până la 31 decembrie 2025 a obligației de serviciu public...

Prioritate maximă pentru proiectul LEA 400 kV Bălți-Suceava: Guvernul a definitivat proiectul pentru declararea interesului național al lucrărilor de construcție și modernizare energetică

Ministerul Energiei avansează în implementarea proiectului de interconectare prin construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

Planul pentru organizarea licitațiilor producătorilor eligibili mari 2025-2026 – în consultări publice

Ministerul Energiei a publicat spre consultare Proiectul dispoziției Guvernului privind aprobarea Planului de acțiuni...

Moldova Electronics Forum 2025: Transformarea crizelor energetice în oportunități pentru industria electronică

Asociația Companiilor din Domeniul Electronic din Moldova (ACEM) anunță cea de-a patra ediție a...

55 de studenți moldoveni au început cursurile la Global Energy Leadership RUMA

Ministerul Energiei a dat startul programului Global Energy Leadership RUMA în data de 3...

Energy Week Black Sea 2025: Viitorul energetic al regiunii Mării Negre

Capitala României va fi epicentrul unei dezbateri despre viitorul energetic al regiunii Mării Negre....

Noul Cod funciar deschide terenurile agricole pentru energie regenerabilă: eoliene, biogaz și baterii de stocare

Guvernul urmează să aprobe modificarea Codului funciar nr. 22/2024, printr-o inițiativă legislativă ce extinde...

15 milioane de euro nerambursabili de la BERD pentru LEA 400 kV Suceava – Bălți

În cadrul ședinței Guvernului din 26 februarie 2025, urmează să fie aprobat proiectul de...