Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

EUROPEANMOBILITYWEEK 2023: accent pe economisirea energiei și promovarea mobilității durabile în Europa

spot_imgspot_img

În contextul creșterii sărăciei energetice și legate de mobilitate în Europa, campania EUROPEANMOBILITYWEEK 2023 se concentrează pe tema “Economisiți energie”, încurajând schimbarea comportamentului în favoarea mobilității durabile în mediul urban. Organizată de Comisia Europeană, campania își propune să reducă costurile ridicate cu care se confruntă rezidenții și afacerile din întreaga regiune și să sprijine infrastructurile de transport durabile și accesibile pentru toți cetățenii.

În perioada 16-22 septembrie, în cadrul EUROPEANMOBILITYWEEK, peste tot în Europa se desfășoară evenimente menite să promoveze soluții eficiente de mobilitate urbană, cum ar fi utilizarea transportului public, a mobilității active și a altor opțiuni de transport curate și inteligente. În culmea săptămânii, în data de 22 septembrie, este marcată Ziua fără mașini, în care se încurajează comunitățile să renunțe la utilizarea autovehiculelor particulare și să exploreze alternative mai sustenabile de deplasare.

Orientată spre a deveni un catalizator al schimbării, campania încurajează autoritățile locale să testeze măsuri inovatoare de planificare urbană, să investească în infrastructuri moderne și tehnologii ecologice și să monitorizeze calitatea aerului, toate acestea având scopul de a colecta feedback din partea cetățenilor și de a îmbunătăți experiența de mobilitate.

Unul dintre obiectivele majore ale acestei ediții a campaniei este de a diminua dependența Europei de petrolul rusesc, în contextul invaziei nejustificate a Ucrainei de către Rusia. Promovând surse de energie sustenabile și eficiente, Europa speră să se îndrepte către un viitor climatic neutru până în anul 2050, contribuind astfel la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

De asemenea, campania aduce în prim-plan impactul pozitiv al acțiunilor colective pentru economisirea energiei, care au dus deja la o influență benefică asupra rezervelor de carburanți și a prețurilor la carburanți. În continuare, se dorește intensificarea acestor eforturi, încurajând cetățenii să adopte obiceiuri de mobilitate prietenoase cu mediul și să contribuie la construirea unui viitor mai durabil.

Cu tot mai multe orașe și localități care se alătură an de an, campania EUROPEANMOBILITYWEEK devine din ce în ce mai puternică în promovarea mobilității durabile în Europa și dincolo de granițele sale. Prin această inițiativă, Europa speră să inspire și să mobilizeze societatea pentru a adopta o atitudine responsabilă față de mediu și pentru a contribui la protejarea planetei noastre pentru generațiile viitoare.

Vezi și pagina European Mobility Week pe Facebook

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE