Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

EUROPEANMOBILITYWEEK 2023: accent pe economisirea energiei și promovarea mobilității durabile în Europa

spot_img

În contextul creșterii sărăciei energetice și legate de mobilitate în Europa, campania EUROPEANMOBILITYWEEK 2023 se concentrează pe tema “Economisiți energie”, încurajând schimbarea comportamentului în favoarea mobilității durabile în mediul urban. Organizată de Comisia Europeană, campania își propune să reducă costurile ridicate cu care se confruntă rezidenții și afacerile din întreaga regiune și să sprijine infrastructurile de transport durabile și accesibile pentru toți cetățenii.

În perioada 16-22 septembrie, în cadrul EUROPEANMOBILITYWEEK, peste tot în Europa se desfășoară evenimente menite să promoveze soluții eficiente de mobilitate urbană, cum ar fi utilizarea transportului public, a mobilității active și a altor opțiuni de transport curate și inteligente. În culmea săptămânii, în data de 22 septembrie, este marcată Ziua fără mașini, în care se încurajează comunitățile să renunțe la utilizarea autovehiculelor particulare și să exploreze alternative mai sustenabile de deplasare.

Orientată spre a deveni un catalizator al schimbării, campania încurajează autoritățile locale să testeze măsuri inovatoare de planificare urbană, să investească în infrastructuri moderne și tehnologii ecologice și să monitorizeze calitatea aerului, toate acestea având scopul de a colecta feedback din partea cetățenilor și de a îmbunătăți experiența de mobilitate.

Unul dintre obiectivele majore ale acestei ediții a campaniei este de a diminua dependența Europei de petrolul rusesc, în contextul invaziei nejustificate a Ucrainei de către Rusia. Promovând surse de energie sustenabile și eficiente, Europa speră să se îndrepte către un viitor climatic neutru până în anul 2050, contribuind astfel la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.

De asemenea, campania aduce în prim-plan impactul pozitiv al acțiunilor colective pentru economisirea energiei, care au dus deja la o influență benefică asupra rezervelor de carburanți și a prețurilor la carburanți. În continuare, se dorește intensificarea acestor eforturi, încurajând cetățenii să adopte obiceiuri de mobilitate prietenoase cu mediul și să contribuie la construirea unui viitor mai durabil.

Cu tot mai multe orașe și localități care se alătură an de an, campania EUROPEANMOBILITYWEEK devine din ce în ce mai puternică în promovarea mobilității durabile în Europa și dincolo de granițele sale. Prin această inițiativă, Europa speră să inspire și să mobilizeze societatea pentru a adopta o atitudine responsabilă față de mediu și pentru a contribui la protejarea planetei noastre pentru generațiile viitoare.

Vezi și pagina European Mobility Week pe Facebook

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE