spot_imgspot_img

Germania accelerează tranziția energetică: Aprobarea legislației pentru hidrogen și capturarea carbonului

SURSĂeuractiv
spot_imgspot_img

Guvernul Germaniei a aprobat miercuri (29 mai) două proiecte de lege menite să accelereze integrarea hidrogenului și capturarea carbonului, respectiv, în sistemul energetic și industrial al țării.

Autoritățile au identificat ambele tehnologii drept componente critice ale efortului țării de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, menținând în același timp industriile grele, au declarat surse guvernamentale.

Capturarea și stocarea carbonului

Capturarea și stocarea carbonului, sau CCS, elimină din atmosferă dioxidul de carbon produs de procesele industriale sau îl capturează la punctul de emisie și îl depozitează subteran.

În Germania, utilizarea sa a fost restricționată, dar deoarece este cel mai mare poluator cu CO2 din Europa, țara are șanse să rateze obiectivele sale climatice, motiv pentru care Berlinul a reconsiderat, estimând necesitatea capturării între 34 și 73 de milioane de tone pe an până în 2045.

Industriile intens consumatoare de carbon care nu pot fi electrificate, în afară de centralele electrice pe cărbune, vor putea utiliza tehnologia, conform noului proiect de lege, care va crea și un cadru legal pentru dezvoltarea infrastructurii de conducte pentru CO2.

Companiile vor putea depozita CO2 în fundul Mării Nordului sau în interiorul țării dacă statele federale permit acest lucru pe teritoriul lor. Din punct de vedere geologic, Germania dispune de aproximativ 1,5 miliarde până la 8,3 miliarde de tone de capacitate de depozitare a CO2 sub partea sa a Mării Nordului și ar putea depune până la 20 de milioane de tone anual.

Potrivit planurilor, va fi permisă și exportul de CO2, dar Berlinul va trebui să ratifice o clauză în tratatul internațional Protocolul de la Londra privind exporturile transfrontaliere de deșeuri.

Hidrogenul

Legea de Accelerare a Hidrogenului va accelera construcția infrastructurii pentru hidrogen, facilitățile de import și producție. De asemenea, va acorda infrastructurii un statut de “interes public superior”, ceea ce înseamnă că autoritățile o vor prioritiza în procesul de aprobare.

Procedurile de autorizare vor fi simplificate și digitalizate, iar cazurile legale care contestă proiectele de hidrogen și evaluările impactului asupra mediului vor fi scurtate, conform legii planificate, în speranța unei extinderi rapide a combustibilului.

Germania dorește să-și extindă dependența de hidrogen ca sursă de energie viitoare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru sectoarele industriale puternic poluante care nu pot fi electrificate, cum ar fi siderurgia și chimia, și pentru a reduce dependența de combustibilii fosili importați.

Accelerarea va beneficia în primul rând de electrolizori, dispozitivele care folosesc energie pentru a separa hidrogenul din apă, cu condiția să poată dovedi că vor utiliza cel puțin 80% energie regenerabilă în perioada până la sfârșitul anului 2029.

Luna trecută, coaliția de guvernare a Germaniei a convenit asupra unui mecanism de finanțare pentru rețeaua de hidrogen viitoare a țării și a oferit protecție investitorilor în caz de falimente.

În martie, guvernul a declarat că va aloca până la 3,53 miliarde de euro din fonduri publice pentru achiziționarea de hidrogen verde și derivatele sale între 2027 și 2036.

Proiectul de lege nu include construcția mai rapidă a noilor centrale electrice pe gaz natural care vor fi convertite în viitor la hidrogen, o cerință cheie a industriei energetice.

RECENTE

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

SIMILARE

Guvernul pregătește cadrul legal pentru gestionarea crizelor energetice

Guvernul urmează să adopte, în ședința din 11 decembrie, un Regulament și un Plan...

Ministerul Energiei analizează măsurile pentru prevenirea crizei energetice în sezonul rece

Ministerul Energiei a convocat o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și...

Gimnaziul din Cunicea, mai eficient energetic cu sprijinul CNED

Clădirea gimnaziului din satul Cunicea, raionul Florești, a trecut recent printr-un proces amplu de...