Institutul de Medicină Urgentă din Republica Moldova se pregătește să beneficieze de o amplă reabilitare energetică în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică finanțat de Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acest proiect are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a instituției medicale și va implica următoarele măsuri:
- Izolarea termică a pereților exteriori.
- Înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare pentru a asigura o izolare termică mai bună.
- Izolarea termică și renovarea acoperișurilor clădirii.
- Izolarea termică a tavanelor subsolului pentru a reduce pierderile de căldură.
- Renovarea sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii, ceea ce va contribui la eficiența energetică a clădirii.
- Instalarea sistemelor centralizate de climatizare pentru a asigura un climat confortabil în interiorul clădirii.
- Renovarea sistemelor interioare de încălzire pentru o mai bună distribuție a căldurii.
- Renovarea sistemelor de distribuție a apei calde menajere, îmbunătățind calitatea serviciilor medicale.
- Renovarea/modernizarea punctelor termice individuale pentru o eficiență crescută.
- Instalarea sistemului de iluminat tip LED, reducând consumul de energie electrică.
- Instalarea sistemelor fotovoltaice pentru a utiliza surse regenerabile de energie.
- Implementarea sistemelor de management energetic (SME) pentru o monitorizare și control mai eficiente a consumului de energie.
Aceste măsuri de eficiență energetică au fost stabilite în urma unui audit energetic, luând în considerare nevoile specifice ale Institutului de Medicină Urgentă. Ele vor contribui la o reducere semnificativă a consumului de energie electrică (cu până la 20%) și a consumului de energie termică (cu până la 50%), ceea ce va duce la reducerea emisiilor de CO2 și la diversificarea surselor de energie, inclusiv integrarea surselor de energie regenerabilă.
Proiectul de Eficiență Energetică în Republica Moldova este unul dintre cele mai ample proiecte naționale pentru clădirile publice, și se preconizează că va avea un impact semnificativ. În prima fază a proiectului, 10 instituții medicale de importanță națională vor fi supuse reabilitării energetice, beneficiind astfel peste 1 milion de pacienți care vizitează anual aceste spitale, precum și peste 10.000 de lucrători medicali, care vor lucra în condiții îmbunătățite și mai confortabile.