Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Investiție majoră pentru securitatea energetică a Moldovei: LEA 400 kV Vulcănești-Chișinău primește aprobare

spot_img

Proiectul tehnic pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) de 400 kV Vulcănești-Chișinău a primit aprobarea Serviciului de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor. Această linie electrică va avea capacitatea de a furniza până la 50% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova în perioada cu sarcină maximă.

După aprobarea proiectului tehnic, UCIPE – MEPIU, împreună cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova și consultanții angajați, vor demara procesul de expropriere a terenurilor și pregătirea terenului de lucru pentru începerea construcției. Principalele etape includ identificarea proprietarilor și evaluarea terenurilor, aprobarea Hotărârii de Guvern, înaintarea ofertei de despăgubire și înregistrarea dreptului de proprietate a Statului asupra terenurilor necesare pentru lucrările de construcție, urmate de demararea efectivă a construcției.

Directorul UCIPE – MEPIU, Ruslan Surugiu, subliniază că LEA 400 kV Vulcănești – Chișinău are o importanță strategică pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

Această linie electrică se va întinde pe o distanță totală de 158 de kilometri, străbătând 8 raioane din sudul și centrul țării, de la Vulcănești la Chișinău.

Construcția LEA face parte din Proiectul de dezvoltare a sistemului electroenergetic din Republica Moldova, cu o valoare de 61 de milioane de euro, finanțat de Banca Mondială. Moldelectrica este implicată în acest proiect de importanță națională.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE