USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Moldovei (MESA), a furnizat sprijin financiar Ministerului Energiei al Republicii Moldova pentru demararea testării programului Super ESCO, menit să optimizeze eficiența energetică în clădirile publice. Ulterior, acest program va fi gestionat de către Agenția pentru Eficiență Energetică.
Programul Moldova Super ESCO urmărește să dezvolte conceptul și să evalueze funcționarea sa în practică prin implementarea în cel puțin două clădiri publice selectate. USAID a alocat un grant de aproximativ 1 milion de dolari pentru inițiative de eficiență energetică în acest context.
Moldova Super ESCO adoptă o abordare orientată spre rezultate, cu stimulente pentru îmbunătățiri măsurabile în eficiența energetică. Scopul său este să faciliteze implementarea eficientă a proiectelor și metodelor de finanțare adecvate, promovând, în același timp, utilizarea unui mix de surse de finanțare pentru clădirile publice.
Obiectivul final al programului este de a genera economii pe termen lung, reducerea consumului de energie și emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și promovarea proiectelor de eficiență energetică în clădirile publice, contribuind la tranziția Moldovei către practici energetice sustenabile. Economisirile de pe facturile de resurse energetice vor alimenta un fond special administrat de Agenția pentru Eficiență Energetică și vor fi reinvestite în proiecte similare.
Prin intermediul inițiativei regionale Energy Bridge, USAID sprijină consolidarea și diversificarea sectorului energetic al Republicii Moldova, contribuind astfel la îmbunătățirea securității energetice pe termen lung și consolidarea suveranității Republicii Moldova. #USAIDMoldova #ProiecteleUSAID #MESA #SecuritateEnergetica #EficientaEnergetica #EnergieBridge