Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei: reguli mai stricte pentru clădirile în proces de renovare

spot_img

Clădirile existente supuse renovării și cele noi construite vor trebui să respecte un set de cerințe minime în ceea ce privește eficiența energetică, cum ar fi termoizolarea pereților, schimbarea ușilor și a ferestrelor, instalațiile de încălzire și preparare a apei calde menajere sau înlocuirea sistemului de iluminat.

Aceste reglementări vin să accelereze tranziția la energia verde și să armonizeze cadrul național de reglementare la standardele europene. În acest scop, Ministerul Energiei cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova), prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (#MESA), și în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au elaborat un set de cerințe minime necesare pentru îmbunătățirea eficientei energetice în cazul a 9 tipuri de clădiri:

case individuale,

blocuri de locuit,

clădiri de birouri,

clădiri din sistemul educațional,

clădiri din sistemul medical,

hoteluri şi restaurante,

clădiri cu destinaţie sportivă,

clădiri pentru comerţ,

clădiri cu destinaţie mixtă.

Cerințele elaborate rezultă dintr-un studiu de fezabilitate pe un eșantion de 1200 de scenarii de renovare pentru mai multe clădiri de referință. Aceste reglementări vor fi aplicate de proiectanții pe arhitectură, proiectanții sistemelor de iluminat, încălzire, producerea apei calde menajere, ventilare și condiționare în așa mod asigurând că imobilele reconstruite și cele nou construite corespund cerințelor minime de performanță energetică.

Totodată, după implementarea cerințelor, clădirile vor putea fi certificate din punct de vedere energetic astfel încât potențialii cumpărători/locatari să fie informați despre eficiența energetică a imobilelor.

”Am progresat pe partea de gestionarea a crizelor energetice, acum ne focusăm pe agendă de decarbonizare, unde prioritatea nr. 1 este eficiența energetică. Clădirile consumă aproape jumătate din resursele energetice, iar îmbunătățirea performanței energetice aduce beneficii fiecărui consumator, reducând consumul, costurile din facturi și emisiile de CO2”, a menționat Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) a oferit suport Ministerului Energiei la elaborarea Legii performanței energetice a clădirilor, aceste cerințe minime fiind cadru de reglementare secundar. ”Aplicarea acestor standarde minime va genera un consum eficient de resurse energetice, va spori gradul de confort în locuințe, oficii și clădiri publice, precum și va facilita tranziția Republicii Moldova spre un viitor energetic verde, durabil și curat”, a adăugat directorul MESA, Armen Arzumanyan.

De asemenea, MESA testează un nou mecanism de finanțare a proiectelor de eficiență energetică destinat clădirilor publice, denumit Super ESCO, prin care imobilele vor fi renovate din contul economiilor la energie, atrăgând un mix de surse financiare, cum ar fi resurse bugetare, investiții private, împrumuturi sau resurse ale beneficiarilor.

Reglementările elaborate își propun să statueze mecanismul de inspecţie a sistemelor de încălzire, a sistemelor de ventilare și condiționare, precum și să asigure controlul certificatelor de performanță energetică eliberate, mecanismul de control al rapoartelor de inspecție periodică a sistemelor de încălzire/ răcire.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE