spot_imgspot_img

Ministerul Energiei se împrumută cu 50 de milioane de Euro de la BIRD pentru reabilitarea școlilor din țară

spot_imgspot_img

46 de școli din întreaga țară vor fi renovate energetic și vor reduce consumul de energie cu până la 65%, datorită investițiilor care vor fi făcute de ministerul Energiei. Acordul  de împrumut între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru implementarea proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)” a fost semnat astăzi de ministrul Victor Parlicov și Inguna Dobraja, Directoarea de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.

“Prin semnarea acestui Acord, facem un pas important spre asigurarea unei tranziții durabile către eficiența energetică în Republica Moldova. Investițiile în renovarea energetică a școlilor și clădirilor publice nu doar că vor reduce semnificativ consumul de energie, dar vor aduce și beneficii directe pentru mii de tineri, profesori și angajați. Este un proiect care va contribui la modernizarea infrastructurii noastre și la îmbunătățirea calității vieții pentru cetățenii noștri”, a declarat Victor Parlicov în cadrul evenimentului.

“Acest proiect reprezintă un efort considerabil din partea Guvernului pentru a asigura eficiența energetică a clădirilor publice și pentru a îmbunătăți sistemul de încălzire centralizată în Republica Moldova. Este primul dintr-o serie de proiecte pentru eficiență energetică care vor fi susținute de Banca Mondială în Republica Moldova, fiind  un proiect important, parte a programului național privind securitatea și eficiența energetică. De asemenea, investițiile vor contribui la combaterea schimbărilor climatice și a sărăciei energetice, o problemă semnificativă în Republica Moldova”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.

Printre principalele activități ale proiectului se numără renovarea energetică a 46 de școli din Republica Moldova. Aceste lucrări vor include izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură, colectoare solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale școlilor. Aceste măsuri vor aduce beneficii directe pentru peste 46 de mii de tineri, profesori și angajați ai instituțiilor educaționale, asigurând un nivel sporit de confort.

Proiectul include și îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, inclusiv în 11 școli, prin instalarea a aproximativ 250 de puncte termice individuale și reconfigurarea rețelei de alimentare cu energie termică din sistemul centralizat. În plus, se vor implementa măsuri de răspuns în situații de urgență.

Pe lângă beneficiile în ceea ce privește confortul și modernizarea infrastructurii, proiectul va aduce economii semnificative de energie. Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de aproximativ 55% a consumului de energie în clădirile vizate, cu economii anuale de aproximativ 550 GWh, ceea ce reprezintă aproximativ 1,7% din consumul final de energie al Republicii Moldova. În anumite cazuri, economiile de energie pot ajunge până la 60-65%, ceea ce înseamnă până la 800 GWh pe an. 

Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”. Proiectul se va desfășura între 2024 și 2029 și va fi gestionat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE).

RECENTE

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

SIMILARE

Guvernul pregătește cadrul legal pentru gestionarea crizelor energetice

Guvernul urmează să adopte, în ședința din 11 decembrie, un Regulament și un Plan...

Ministerul Energiei analizează măsurile pentru prevenirea crizei energetice în sezonul rece

Ministerul Energiei a convocat o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și...

Gimnaziul din Cunicea, mai eficient energetic cu sprijinul CNED

Clădirea gimnaziului din satul Cunicea, raionul Florești, a trecut recent printr-un proces amplu de...