Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Ministerul Energiei va crea o platformă națională de management energetic

spot_img

Ministerul Energiei a dezvăluit planurile de a institui o Platformă Națională de Management Energetic, un pas semnificativ în direcția creșterii eficienței și sustenabilității sectoarelor de furnizare a energiei și a apei. În cadrul acestei inițiative, se propune centralizarea și integrarea datelor de la furnizorii de servicii energetice și de apă din întreaga țară, marcând astfel o etapă crucială către optimizarea alocării și consumului de resurse. Anunțul a fost făcut în urma discuțiilor intense cu reprezentanții industriei, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, Agenția pentru Reglementare în Telecomunicații și alte părți interesate.

May be an image of 13 people

Cristina Pereteatcu, Secretar de Stat, a subliniat potențialul transformator al platformei în ceea ce privește guvernanța, supravegherea și agilitatea în răspunsurile la provocările din cadrul ecosistemului energetic. Având ca obiectiv principal decarbonizarea sectorului până în 2050, Pereteatcu a subliniat importanța crucială a datelor de înaltă calitate pentru a evalua impactul politicilor. “Platforma nu numai că va aduce o mai mare claritate în sector, ci va sprijini și eforturile de uniformizare a consumului și de tranziție către sursele de energie regenerabilă și sustenabilă”, a declarat Pereteatcu.

May be an image of 4 people

În cadrul discursului său, Secretarul de Stat a dezvăluit că într-un proiect pilot se vor introduce 35.000 de contoare inteligente. În timpul acestei perioade de testare, consumatorii selectați vor beneficia de tarife diferite pentru energia electrică, în funcție de intervalul orar. Această inițiativă pilot inovatoare va permite analiza detaliată a datelor de consum, contribuind astfel la optimizarea consumului energetic.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE