Wednesday, April 17, 2024
15.5 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei expune prioritățile mandatului său: Eficiență energetică și adoptarea noilor tehnologii.

spot_imgspot_img

Energia regenerabilă nu se limitează doar la panouri solare, există potențial nevalorificat și în alte sectoare, a fost mesajul ministrului Energiei, Victor Parlicov, către antreprenorii și primarii cu care s-a întâlnit la Bălți. Ministrul a prezentat prioritățile mandatului său, atât în domeniul eficienței energetice, cât și a preluării noilor tehnologii.

Cel mai mare interes au trezit modificările la legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Ministrul a explicat că mecanismul de facturare netă, ce urmează să fie introdus în locul contorizării nete, își propune să facă regulă și echitate în acest domeniu. Acum mulți consumatori și-au instalat panouri fotovoltaice mult peste consumul lor, luând și din cota altor potențiali doritori.

“Rețeaua are limitele ei, iar problema la noi este consumul foarte neuniform, cu vârfuri de sarcină atunci când panourile nu produc electricitate, dimineața și seara, și un consum foarte mic vara. Vrem să stimulăm tehnologiile de echilibrare”, a afirmat ministrul Victor Parlicov.

Antreprenorii care au participat la discuții s-au interesat despre cum vor vinde și cumpăra energia electrică după votarea amendamentelor legislative. Oficialul le-a spus că vor exista trei ani de tranziție pentru a trece la facturarea netă.

Modificările legislative prevăd beneficii în cazul primăriilor, întrucât acestea își vor putea instala centrala într-un loc, iar locul din consum să fie cu totul altul sau să fie mai multe locuri de consum.

Primari din localitățile din nordul țări au venit cu sugestii pentru perfecționarea sistemului de compensații pentru perioada rece a anului, de asemenea au cerut ca auditele energetice la proiectele tehnice pe care le pregătesc să aibă un termen de valabilitate mai mare, pentru a economisi resursele bugetare pentru elaborarea lor.

Ministrul Victor Parlicov a afirmat că va lua la control problema datoriilor la gaze pentru producerea agentului termic de la Glodeni și va reveni cu soluții după ce va studia cazul.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE