Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei expune prioritățile mandatului său: Eficiență energetică și adoptarea noilor tehnologii.

spot_img

Energia regenerabilă nu se limitează doar la panouri solare, există potențial nevalorificat și în alte sectoare, a fost mesajul ministrului Energiei, Victor Parlicov, către antreprenorii și primarii cu care s-a întâlnit la Bălți. Ministrul a prezentat prioritățile mandatului său, atât în domeniul eficienței energetice, cât și a preluării noilor tehnologii.

Cel mai mare interes au trezit modificările la legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Ministrul a explicat că mecanismul de facturare netă, ce urmează să fie introdus în locul contorizării nete, își propune să facă regulă și echitate în acest domeniu. Acum mulți consumatori și-au instalat panouri fotovoltaice mult peste consumul lor, luând și din cota altor potențiali doritori.

“Rețeaua are limitele ei, iar problema la noi este consumul foarte neuniform, cu vârfuri de sarcină atunci când panourile nu produc electricitate, dimineața și seara, și un consum foarte mic vara. Vrem să stimulăm tehnologiile de echilibrare”, a afirmat ministrul Victor Parlicov.

Antreprenorii care au participat la discuții s-au interesat despre cum vor vinde și cumpăra energia electrică după votarea amendamentelor legislative. Oficialul le-a spus că vor exista trei ani de tranziție pentru a trece la facturarea netă.

Modificările legislative prevăd beneficii în cazul primăriilor, întrucât acestea își vor putea instala centrala într-un loc, iar locul din consum să fie cu totul altul sau să fie mai multe locuri de consum.

Primari din localitățile din nordul țări au venit cu sugestii pentru perfecționarea sistemului de compensații pentru perioada rece a anului, de asemenea au cerut ca auditele energetice la proiectele tehnice pe care le pregătesc să aibă un termen de valabilitate mai mare, pentru a economisi resursele bugetare pentru elaborarea lor.

Ministrul Victor Parlicov a afirmat că va lua la control problema datoriilor la gaze pentru producerea agentului termic de la Glodeni și va reveni cu soluții după ce va studia cazul.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE