Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov discută proiecte energetice cu omologii din Ucraina și România

SURSĂRENERGY
spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întâlnit în Kiev cu omologul său ucrainean, Gherman Galușcenko, și cu secretarul de stat Iaroslav Demcenkov, pentru a discuta proiecte de interes comun.

Printre obiectivele discutate s-a numărat creșterea capacității de import în Ucraina-Moldova din cadrul sistemului european ENTSO-E, extinzându-se de la 1200 MW la 2000 MW. De asemenea, a fost convenită o colaborare mai strânsă între Moldova, Ucraina, Secretariatul Comunității Energetice, Comisia Europeană și ENTSO-E. Scopul acesteia este accelerarea procesului de sincronizare permanentă a sistemelor electroenergetice ale celor două țări cu ENTSO-E, cu finalitatea integrării în piața energetică europeană comună.

De asemenea, în cadrul acestei importante reuniuni, omologul român al domnului Parlicov, ministrul Energiei al României, domnul Sebastian Burduja, a participat în format online. Domnia sa a reafirmat angajamentul față de reluarea dialogului în cadrul formatului trilateral România-Republica Moldova-Ucraina, subliniind importanța colaborării continue în domeniul energetic pentru întreaga regiune. Aceasta adaugă o dimensiune suplimentară de cooperare în eforturile comune de a asigura o securitate energetică sporită și dezvoltarea sustenabilă a celor trei țări.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE