Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

O delegație a Republicii Moldova participă la a 28-a Conferință a Națiunilor Unite privind schimbările climatice

spot_imgspot_img

O delegație a Republicii Moldova participă la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 28) ce se desfășoară la Dubai, Emiratele Arabe Unite. În cadrul acesteia, comunitatea globală a discutat despre necesitatea urgentă de a acționa colectiv la nivel mondial, pentru a limita creșterea temperaturii și a se adapta la efectele deja existente ale schimbărilor climatice.

Programul conferinței include o gamă largă de evenimente care analizează, pune în evidență aspectele de reducere prin acțiuni concrete în sectoare cheie, cum ar fi combustibilii fosili, agricultura și deșeurile, precum și rolul reglementărilor din partea Guvernelor naționale și internaționale.

La 2 decembrie Aliona Rusnac, secretar de stat a participat în cadrul lucrărilor de bilanț al primului eveniment global de mediu (First Global Stocktake HL). Oficialul a avut o discuție cu Președintele României, în cadrul căreia s-a împărtășit experiența acumulată cu privire la schimbările climatice. La moment, Romania pune un accent deosebit pe dezvoltarea sectorului forestier, dar și decarbonizarea producerii energiei, sectorului transporturi etc.

Secretarul executiv al UNFCCC, Simon Stiell, a accentuat că lumea face „pași mici” în fața unei crize climatice planetare terifiante care necesită acțiuni îndrăznețe acum. Declarația acestuia este susținuta de un raport provizoriu al Organizației Meteorologice Mondiale al ONU, prin care s-a confirmat că, anul 2023 este cel mai cald înregistrat, cu temperaturi globale crescute cu 1,4 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Dumnealui a avut o discuție telefonica cu Iordanca- Rodica Iordanov, Ministra Mediului în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele realizări ale țării noastre în ceea ce privește reducerea emisiilor cu efect de seră (GES).

În cadrul conferinței s-a discutat despre necesitatea eliminării treptate a combustibilii fosili, în scopul reducerii emisiilor de metan. Reprezentanții Uniunii Europene au menținut că vor atinge obiectul GES mai înainte de termen (2030). E.S. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a încurajat șefii delegațiilor să stabilească obiective de emisii nete de metan – zero pentru ulterioara actualizare a Contribuțiilor Naționale Determinate (NDC). Actualizarea noilor contribuții ale țărilor trebuie să fie alineate la menținerea creșterii temperaturii sub limita de 1,5 grade, și trebuie să acopere toate activitățile economice pentru reducerea sau excluderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În calitate de Președinție a COP28, Emiratele Arabe Unite au exprimat necesitatea unor acțiuni mai vizibile pentru reducerea metanului din sectorul extragerii, și utilizării combustibililor fosili. La deschidere, Președinția COP 28 și reprezentanții acesteia au declarat că se angajează să contribuie cu 100 de milioane de dolari pentru Fondul pierderi și daune.

Cu acest prilej, a fost lansată platforma WasteMAP de către Clean Air Task Force, pentru a îmbunătăți transparența emisiilor de metan din deșeuri, pentru a evidenția oportunitățile de atenuare și cele mai bune practici de reducere a emisiilor de metan din deșeurile solide, prin localizarea și cuantificarea surselor de emisii de metan prin integrarea datelor într-un model automatizat ușor de utilizat.

Delegația Republicii Moldova a reușit să participe la Segmentul înalt pe adaptare (ședința plenară), la ședințe asupra rezilienței orașelor, țărilor mici și cele insulare.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE