spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

O nouă serie de discuții pe subiectul Planului de gestionare a Districtului Bazinului Hidrografic Nistru

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Astăzi în cadrul Ministerului Mediului a fost organizată o nouă rundă de consultări publice pe marginea proiectului Planului de Gestionare a Districtului Bazinului Hidrografic Nistru, ciclul II, pentru anii 2024-2029 (PGDBHN).

Prezentă la consultări, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a apreciat interesul societății civile, mediului academic, autorităților de stat și a partenerilor de dezvoltare față de politicile de gestionare a bazinului fluviului Nistru, subliniind că acest efort comun trebuie să se finalizeze cu un document calitativ, funcțional, care să aducă rezultate.

Participanții la discuții și-au expus opiniile privind problemele din domeniul gestionării resurselor de apă, venind cu propuneri pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Proiectul a fost de asemenea consultat la nivel regional cu reprezentanții autorităților publice locale, organizațiile de mediu și unitățile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în cadrul audierilor publice regionale. Evenimentele au avut loc la Soroca și Căușeni pe 28-29 septembrie.

În cadrul sesiunilor de consultări publice a fost prezentată informația privind starea actuală a resurselor de apă în Districtul Nistru, problemele identificate, dar și soluțiile de ameliorare.

Elaborarea Planului de Gestionare al Districtului Bazinului Hidrografic Nistru, ciclul II, este realizată cu suportul Proiectului PNUD Moldova „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al râului Nistru”, de AO ”Oikumena”, cu sprijinul financiar al Suediei.

PGDBHN are drept scop sporirea protecției și îmbunătățirea calității resurselor de apă, prin intermediul unui set de măsuri care presupun reducerea și prevenirea poluării apelor cu substanțe periculoase, îmbunătățirea stării și potențialului hidromorfologic al corpurilor de apă de suprafață, atenuarea consecințelor schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale, îmbunătățirea cadrului de reglementare și a mecanismelor de aplicare a acestuia.

RECENTE

Capacitățile instalate de energie regenerabilă în Moldova au atins 646 MW în februarie 2025

Capacitățile instalate de energie regenerabilă din Republica Moldova au atins, la sfârșitul lunii februarie...

CNED lansează un ghid practic pentru producătorii de energie verde

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a lansat Ghidul practic „Cum să devii producător...

Cea mai mare centrală electrică din Azerbaidjan, aproape de final: punerea în funcțiune este planificată pentru sfârșitul anului 2025

Unul dintre cele mai ambițioase și importante proiecte energetice din Azerbaidjan, centrala electrică de...

Ministerul Energiei lansează inițiativa de elaborare a Strategiei de transformare digitală în sectorul energetic pentru 2025–2032

Ministerul Energiei anunță inițierea elaborării proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Strategiei de...

SIMILARE

Alertă de poluare în Chișinău și Bălți: Aerul a devenit mai toxic în ultimele zile

În ultimele zile, calitatea aerului în Chișinău și Bălți a fost afectată de condițiile...

Ministerul Mediului: Un nou cadru normativ pentru monitorizarea și gestionarea calității aerului în Moldova

În contextul tot mai accentuat al preocupărilor pentru calitatea aerului și sănătatea publică, Ministerul...

Ministerul Mediului reglementează taxele pentru obținerea acordului de mediu

Ministerul Mediului anunță publicul interesat că procesul de definitivare a proiectului hotărârii Guvernului pentru...