Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Parlamentul aprobă reforma Legii Energiei Regenerabile

spot_imgspot_img

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii privind sursele de energie regenerabilă, cu obiective ambițioase și schimbări semnificative:

Proiectul de lege are ca scop stabilirea unui cadru legal pentru promovarea utilizării energiei regenerabile și pentru definirea obiectivelor naționale privind cota de energie regenerabilă în consumul final brut de energie. Un concept nou introdus este “autoconsumatorul”, care permite consumatorilor să producă și să utilizeze energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu, cu posibilitatea stocării sau comercializării surplusului. Se propune înlocuirea mecanismului de “contorizare netă” (limitat la 200 kW) cu mecanismul de “facturare netă” până la 31 decembrie 2027, pentru a simplifica achiziționarea și platirea energiei livrate și consumate.

Aceste schimbări încurajează producătorii să dimensioneze centralele energetice conform nevoilor și consumului proprii, promovând, de asemenea, fiabilitatea și echitatea în sistemul electroenergetic. Se urmărește, de asemenea, încurajarea electrificării în alte sectoare, cum ar fi încălzirea și răcirea.

Proiectul de lege extinde garanțiile de origine pentru energia regenerabilă produsă local, inclusiv gazele și biogazul, precum și energia folosită pentru încălzire și răcire. De asemenea, se deschide posibilitatea de a comercializa garanțiile de origine pe piață.

O altă noutate este conceptul de “Comunitățile de energie din surse regenerabile”, care pot produce, consuma și comercializa colectiv energia regenerabilă.

Proiectul stabilește obiective noi pentru energia regenerabilă în transporturi, cu o creștere anuală medie de 1,3%, până la atingerea a 9% în 2030, față de 14% în Uniunea Europeană.

Legea conține și prevederi referitoare la producătorii eligibili pentru tarife fixe, metodologia de stabilire a acestora și crearea grupurilor de echilibrare ale furnizorului central.

Prin simplificarea procedurilor de eliberare a autorizațiilor și consolidarea funcției furnizorului central, documentul urmărește eficientizarea schemei de sprijin pentru domeniul energiei regenerabile, depășind cerințele minime impuse de directivele sectoriale.

Modificările legislative pregătesc terenul pentru lansarea licitațiilor pentru capacități mari de generare a energiei regenerabile, inclusiv energie eoliană și solară, cu o capacitate totală de 165 MW. Aceste licitații vor accelera electrificarea sectorului energetic din surse sustenabile și decarbonizarea, cu obiectivul de a instala aceste capacități până în 2025.

RECENTE

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

Are loc prima sesiune de lucru pentru construcția liniei electrice aeriene 400 kV Strășeni-Gutinaș

Astăzi, a avut loc prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE