Thursday, December 7, 2023
-1.2 C
Chișinău
spot_img

Parlamentul aprobă reforma Legii Energiei Regenerabile

spot_img

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii privind sursele de energie regenerabilă, cu obiective ambițioase și schimbări semnificative:

Proiectul de lege are ca scop stabilirea unui cadru legal pentru promovarea utilizării energiei regenerabile și pentru definirea obiectivelor naționale privind cota de energie regenerabilă în consumul final brut de energie. Un concept nou introdus este “autoconsumatorul”, care permite consumatorilor să producă și să utilizeze energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu, cu posibilitatea stocării sau comercializării surplusului. Se propune înlocuirea mecanismului de “contorizare netă” (limitat la 200 kW) cu mecanismul de “facturare netă” până la 31 decembrie 2027, pentru a simplifica achiziționarea și platirea energiei livrate și consumate.

Aceste schimbări încurajează producătorii să dimensioneze centralele energetice conform nevoilor și consumului proprii, promovând, de asemenea, fiabilitatea și echitatea în sistemul electroenergetic. Se urmărește, de asemenea, încurajarea electrificării în alte sectoare, cum ar fi încălzirea și răcirea.

Proiectul de lege extinde garanțiile de origine pentru energia regenerabilă produsă local, inclusiv gazele și biogazul, precum și energia folosită pentru încălzire și răcire. De asemenea, se deschide posibilitatea de a comercializa garanțiile de origine pe piață.

O altă noutate este conceptul de “Comunitățile de energie din surse regenerabile”, care pot produce, consuma și comercializa colectiv energia regenerabilă.

Proiectul stabilește obiective noi pentru energia regenerabilă în transporturi, cu o creștere anuală medie de 1,3%, până la atingerea a 9% în 2030, față de 14% în Uniunea Europeană.

Legea conține și prevederi referitoare la producătorii eligibili pentru tarife fixe, metodologia de stabilire a acestora și crearea grupurilor de echilibrare ale furnizorului central.

Prin simplificarea procedurilor de eliberare a autorizațiilor și consolidarea funcției furnizorului central, documentul urmărește eficientizarea schemei de sprijin pentru domeniul energiei regenerabile, depășind cerințele minime impuse de directivele sectoriale.

Modificările legislative pregătesc terenul pentru lansarea licitațiilor pentru capacități mari de generare a energiei regenerabile, inclusiv energie eoliană și solară, cu o capacitate totală de 165 MW. Aceste licitații vor accelera electrificarea sectorului energetic din surse sustenabile și decarbonizarea, cu obiectivul de a instala aceste capacități până în 2025.

RECENTE

Optimizarea fluxului energetic în Uniunea Europeană: balanța, licitații și costuri în sistemul energetic integrat

Cum se restabilește frecvența într-o rețea electrică națională, conectată la sistemul energetic european?Cum se...

S-a lansat Renergia – prima aplicație din România ce eficientizează consumul de energie și reduce facturile

Energy Advisor, primul start-up afiliat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, lansează Renergia, prima aplicație mobilă...

Ministrul Mediului a participat la ședința Grupului de lucru Operativ privind Acțiunea Verde

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a participat la ședința extinsă a Grupului de lucru Operativ...

Secretariatul Comunității Energetice: ultimul atelier de lucru în cadrul proiectului EU4Energy, avansarea viitorului energetic al Moldovei

Ultimul atelier de lucru al activității EU4Energy, "Asistență tehnică pentru transpunerea pachetului de energie...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE