spot_imgspot_img
CHIȘINĂU TICKER
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Parlamentul aprobă reforma Legii Energiei Regenerabile

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii privind sursele de energie regenerabilă, cu obiective ambițioase și schimbări semnificative:

Proiectul de lege are ca scop stabilirea unui cadru legal pentru promovarea utilizării energiei regenerabile și pentru definirea obiectivelor naționale privind cota de energie regenerabilă în consumul final brut de energie. Un concept nou introdus este “autoconsumatorul”, care permite consumatorilor să producă și să utilizeze energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu, cu posibilitatea stocării sau comercializării surplusului. Se propune înlocuirea mecanismului de “contorizare netă” (limitat la 200 kW) cu mecanismul de “facturare netă” până la 31 decembrie 2027, pentru a simplifica achiziționarea și platirea energiei livrate și consumate.

Aceste schimbări încurajează producătorii să dimensioneze centralele energetice conform nevoilor și consumului proprii, promovând, de asemenea, fiabilitatea și echitatea în sistemul electroenergetic. Se urmărește, de asemenea, încurajarea electrificării în alte sectoare, cum ar fi încălzirea și răcirea.

Proiectul de lege extinde garanțiile de origine pentru energia regenerabilă produsă local, inclusiv gazele și biogazul, precum și energia folosită pentru încălzire și răcire. De asemenea, se deschide posibilitatea de a comercializa garanțiile de origine pe piață.

O altă noutate este conceptul de “Comunitățile de energie din surse regenerabile”, care pot produce, consuma și comercializa colectiv energia regenerabilă.

Proiectul stabilește obiective noi pentru energia regenerabilă în transporturi, cu o creștere anuală medie de 1,3%, până la atingerea a 9% în 2030, față de 14% în Uniunea Europeană.

Legea conține și prevederi referitoare la producătorii eligibili pentru tarife fixe, metodologia de stabilire a acestora și crearea grupurilor de echilibrare ale furnizorului central.

Prin simplificarea procedurilor de eliberare a autorizațiilor și consolidarea funcției furnizorului central, documentul urmărește eficientizarea schemei de sprijin pentru domeniul energiei regenerabile, depășind cerințele minime impuse de directivele sectoriale.

Modificările legislative pregătesc terenul pentru lansarea licitațiilor pentru capacități mari de generare a energiei regenerabile, inclusiv energie eoliană și solară, cu o capacitate totală de 165 MW. Aceste licitații vor accelera electrificarea sectorului energetic din surse sustenabile și decarbonizarea, cu obiectivul de a instala aceste capacități până în 2025.

RECENTE

Guvernul va adopta Regulamentul pentru proiecte comune de energie regenerabilă cu UE şi ţări terţe

Guvernul va aproba marți, 29 aprilie 2025, Proiectul de Hotărâre care instituie un regulament...

Simtel a publicat Raportul Anual 2024: venituri +20 % și profit net +36 %

Simtel Team, companie românească specializată în soluții de energie regenerabilă și servicii de inginerie,...

Moldova depășește pragul de 646 MW de capacitate instalată în energie regenerabilă 

Cele mai recente date publicate de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) indică o...

SIMILARE

Guvernul pornește inventarierea națională a rețelelor de gaze: conductele fără proprietar vor fi preluate în patrimoniul public

Ministerul Energiei a lansat consultarea publică, deschisă între 18 și 28 aprilie 2025, pentru proiectul Hotărârii Guvernului care instituie procedura...

Energocom va primi mandat prelungit până la 31 decembrie 2025 pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică

Ministerul Energiei propune extinderea până la 31 decembrie 2025 a obligației de serviciu public...

Prioritate maximă pentru proiectul LEA 400 kV Bălți-Suceava: Guvernul a definitivat proiectul pentru declararea interesului național al lucrărilor de construcție și modernizare energetică

Ministerul Energiei avansează în implementarea proiectului de interconectare prin construcția liniei electrice aeriene (LEA)...

Planul pentru organizarea licitațiilor producătorilor eligibili mari 2025-2026 – în consultări publice

Ministerul Energiei a publicat spre consultare Proiectul dispoziției Guvernului privind aprobarea Planului de acțiuni...

Moldova Electronics Forum 2025: Transformarea crizelor energetice în oportunități pentru industria electronică

Asociația Companiilor din Domeniul Electronic din Moldova (ACEM) anunță cea de-a patra ediție a...

55 de studenți moldoveni au început cursurile la Global Energy Leadership RUMA

Ministerul Energiei a dat startul programului Global Energy Leadership RUMA în data de 3...

Energy Week Black Sea 2025: Viitorul energetic al regiunii Mării Negre

Capitala României va fi epicentrul unei dezbateri despre viitorul energetic al regiunii Mării Negre....

Noul Cod funciar deschide terenurile agricole pentru energie regenerabilă: eoliene, biogaz și baterii de stocare

Guvernul urmează să aprobe modificarea Codului funciar nr. 22/2024, printr-o inițiativă legislativă ce extinde...

15 milioane de euro nerambursabili de la BERD pentru LEA 400 kV Suceava – Bălți

În cadrul ședinței Guvernului din 26 februarie 2025, urmează să fie aprobat proiectul de...