Partajarea energiei în cadrul reformei propuse de UE pentru proiectarea pieței de energie electrică este amenințată de opoziția din Parlamentul European, care ar putea permite țărilor UE să o limiteze doar la nivel de cartier. Acest lucru nu poate fi permis, scrie Monique Goyens.
Monique Goyens este directorul general al BEUC, organizația europeană a consumatorilor.
Consumatorii s-au confruntat recent cu creșteri fără precedent ale facturilor lor, în lunile (și anii) care au trecut de la începutul crizei energetice. Pentru a ieși din această situație, Europa trebuie să accelereze investițiile în energia regenerabilă.
Dar trebuie, de asemenea, să fie mai ușor pentru consumatori să aibă acces la energie regenerabilă ieftină pentru a putea face economii pe termen lung la facturile lor. Partajarea energiei – între prieteni, vecini sau colegi – ar putea fi o parte a soluției.
Ca răspuns la criza energetică, Comisia Europeană a propus o serie de reforme pe termen scurt și mediu pentru a preveni ca prețurile ridicate ale combustibililor fosili să lovească din nou gospodăriile și industria, inclusiv creșterea ofertei interne de energie regenerabilă.
Tranziția către o producție mai mare de energie din surse regenerabile este, desigur, un lucru bun. Parcurile eoliene și parcurile solare devin din ce în ce mai vizibile în peisajele noastre din întreaga Europă. Mulți consumatori fac, de asemenea, această schimbare prin instalarea de panouri solare pe acoperișurile lor și văd beneficiile în ceea ce privește reducerea facturilor la energie.
Cu toate acestea, mulți consumatori nu pot investi în propriile panouri solare pentru că nu își permit investiția, pentru că locuiesc într-o clădire de apartamente sau pentru că sunt chiriași. În calitate de chiriaș, aceasta este o dificultate cu care m-am confruntat și eu.
Pentru a soluționa acest obstacol, reformele Comisiei privind proiectarea pieței energiei electrice propun să permită consumatorilor care dețin panouri solare să poată partaja direct energia. Acesta este un model complet nou de consum de energie electrică regenerabilă în mod colectiv și de la distanță. Acesta vine în completarea comunităților energetice ca un nou model de consum de energie regenerabilă în mod colectiv și la distanță.
Acesta funcționează permițând consumatorilor cu panouri solare să aloce producția lor excedentară (de exemplu, în timpul zilei, când merg la serviciu) unei comunități, vecinilor sau membrilor familiei care locuiesc în altă parte.
Acest lucru este avantajos pentru ambele părți: atât pentru cei care produc energia electrică – deoarece pot obține adesea o remunerație mai bună decât cea oferită de compania lor de energie -, cât și pentru cei care o cumpără, pentru care aceasta poate fi mai ieftină decât cea oferită de furnizorul lor existent.
Pentru consumatori, acest lucru se poate traduce în economii de până la 1 100 EUR pe an, în medie, la factura de electricitate pentru fiecare gospodărie. Pentru prosumatori (cu panouri solare acasă), este, de asemenea, o veste bună.
Împărtășirea energiei neutilizate cu alți consumatori pentru un tarif mai mare decât cel pe care l-ar putea obține pe piața angro poate contribui, de asemenea, la recuperarea unei părți din investiția inițială în panouri solare, de exemplu.
Faceți ca partajarea energiei să fie utilă pentru toți
Dar pentru ca utilizarea în comun a energiei să funcționeze cel mai bine, aceasta nu ar trebui să se limiteze la câțiva vecini care locuiesc pe o singură stradă. Producția de energie din surse regenerabile poate varia în diferite regiuni, în funcție, de exemplu, de cantitatea de lumină naturală disponibilă pentru energia solară. Acesta este motivul pentru care funcționează cel mai bine la nivel de țară. Propunerea Comisiei ar permite consumatorilor să facă exact acest lucru.
Cercetările arată că împărțirea energiei solare, eoliene și a altor surse regenerabile de energie între un grup mai mare de consumatori permite rețelelor de electricitate să se adapteze mai bine cererii și ofertei partajate. O partajare eficientă a energiei necesită o masă critică de oameni.
Dar acum, partajarea energiei în cadrul reformei privind proiectarea pieței energiei electrice este amenințată de opoziția Parlamentului European, care ar putea permite țărilor UE să o limiteze doar la nivel de cartier.
Acest lucru nu poate fi permis. Dacă partajarea energiei este limitată la un nivel hiperlocal, prețurile vor rămâne probabil ridicate, împiedicând apariția unor noi actori pe piață, cum ar fi companiile de servicii sau start-up-urile care contribuie la facilitarea partajării.
Factorii de decizie politică ar trebui să se inspire din Austria. Această națiune alpină permite deja consumatorilor să partajeze energia electrică regenerabilă în întreaga țară. Un ghișeu unic îi ajută pe consumatori să înființeze sau să se alăture unor noi sisteme de partajare a energiei.
Costurile de utilizare a rețelelor sunt alocate în mod echitabil: cu cât este mai mare distanța de partajare a excesului de energie, cu atât este mai mare costul.
Concepția pieței europene a energiei electrice ar trebui să ajute consumatorii să aibă acces la energie regenerabilă ieftină și să facă economii la facturi. Partajarea energiei este un mijloc de a realiza acest lucru. Nu este o himeră, ci există deja, iar țări precum Austria oferă un exemplu pentru modul în care ar trebui să funcționeze.
Acest lucru ar trebui să se extindă acum în întreaga UE. Legiuitorii europeni ar trebui să își revizuiască ambițiile în consecință și să împiedice ca partajarea energiei să fie redusă la o ofertă locală de nișă. Este timpul să gândim la scară largă.