Friday, March 1, 2024
10 C
Chișinău

Piața fotovoltaicelor în Moldova este în creștere rapidă. Perspectivele pentru 2024

spot_imgspot_img

Anul 2023 a confirmat o creștere substanțială în dezvoltarea proiectelor de energie verde în Moldova, indicând un interes crescut din partea dezvoltatorilor și investitorilor în parcurile fotovoltaice și eoliene. Capacitatea totală instalată a atins 87 de megawați la finalul anului 2023, potrivit AEE. Deși această cifră reprezintă o creștere notabilă, trebuie menționat că aproximativ 20 de megawați din această performanță sunt meritele exclusiv ale companiei Zaw Energy.

Relevanța acestor cifre este subliniată de contribuția majoră a marilor dezvoltatori din țară (EPC), precum Zaw Energy, care a raportat în 2023 instalarea a aproximativ 20 de megawați în Moldova și aproape 30 de megawați în Italia. Aceste implementări nu numai că sprijină obiectivele de dezvoltare durabilă ale țării, dar și conturează o perspectivă bună pentru sectorul de energie verde în anii următori.

În conformitate cu datele Agenției pentru Eficiența Energetică (AEE), capacitatea totală instalată în producerea energiei electrice prin intermediul centralelor fotovoltaice a atins un record de 87,01 megawati la sfârșitul lui 2023.

Analiza RENERGY arată că doar în perioada 2022-2023, numărul avizelor de racordare emise de operatorii de sistem Moldelectrica, Premier Energy și Red Nord a fost de 6190.

Analiza RENERGY arată că numărul de avize de racordare emise de operatorii de sistem Moldelectrica, Premier Energy și Red Nord dezvăluie un peisaj robust al creșterii. În intervalul 2022-2023, au fost eliberate în total 6190 de avize de racordare, cu o putere totală de 2168 megawați. Detaliile acestor avize arată o distribuție impresionantă, cu 1561 de avize pentru fotovoltaice cu putere între 0-200 kilowați, 997 de avize pentru intervalul 200-500 kilowați și 3787 de avize pentru parcuri cu putere mai mare de 500 kilowați.

Pe de altă parte, perspectivele sunt încurajatoare, cu așteptări că, odată cu lansarea licitațiilor planificate în 2024, se vor adăuga cel puțin 100 de megawați la portofoliul de energie regenerabilă al Moldovei. Această evoluție indică un angajament puternic pentru viitorul energetic sustenabil și o contribuție semnificativă la reducerea amprentei de carbon a țării.

RECENTE

Reforma energetică și perspectivele coridorului sudic: discuții la reuniunea ministerială din Baku

Extinderea către noi piețe a Coridorului Sudic, care furnizează gaz natural în Europa din...

ANRE a aprobat cerințele pentru unitățile generatoare. Premier Energy Distribution a modificat tarifele pentru serviciile auxiliare

Astăzi, 1 martie 2024, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale...

UN NOU PROIECT PILOT DE INCLUDERE A MATERIALELOR EDUCAȚIONALE PRIVIND ENERGIA ȘI MEDIUL ÎN ȘCOLILE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE