Tuesday, May 28, 2024
18.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Chișinău

spot_imgspot_img

Primăria Chișinău angajează eforturi pentru pregătirea unui plan inovator care să îmbunătățească mobilitatea urbană și să promoveze dezvoltarea durabilă a municipiului în următorul deceniu. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) pentru perioada 2022-2030 urmărește să abordeze nevoile de mobilitate ale cetățenilor și mediului de afaceri din oraș.

PMUD este un instrument strategic complex ce vizează optimizarea serviciilor de transport și a infrastructurii, cu obiectivul de a reduce dependența de mijloacele de transport motorizate și impactul negativ asupra mediului. Planul propune, de asemenea, măsuri concrete pentru o mai bună calitate a vieții în diverse domenii de acțiune, inclusiv ciclismul, transportul public, gestionarea parcărilor și asigurarea siguranței în trafic.

O caracteristică distinctivă a PMUD Chișinău este abordarea holistică a tuturor modurilor de transport, precum traficul pietonal și de biciclete, transportul public, traficul auto și calea ferată, în contextul siguranței circulației, dezvoltării urbane, protecției climei și reducerii poluării aerului. Planul ia în considerare, de asemenea, aspecte importante precum șoferii ecologici, noile forme de mobilitate și oportunitățile oferite de digitalizare.

Primăria Chișinău își propune să implice comunitatea și mediul de afaceri în procesul de planificare pentru a înțelege mai bine nevoile lor de mobilitate și pentru a asigura un nivel optim de accesibilitate în localitate și zona periurbană. Acest demers reflectă angajamentul autorităților de a crea un mediu sigur și accesibil pentru toți locuitorii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

PMUD Chișinău este parte integrantă a proiectului „MOVE IT like Lublin – o inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public Chișinău,” inițiat de Primăria Chișinău, ce se va desfășura pe o perioadă de doi ani, între iulie 2022 și iulie 2024. Proiectul cuprinde o parte analitică și o parte de propunere. Prima etapă analizează situația actuală a fiecărui mod de transport și a sistemului de mobilitate în ansamblu, identificând punctele slabe și punctele forte. Aceasta va servi ca fundament pentru formularea unei viziuni de mobilitate, iar partea de propunere va detalia implementarea acesteia.

Pe parcursul proiectului, se vor propune politici, domenii de schimbare, măsuri și proiecte care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor PMUD. De asemenea, proiectul prevede schimburi de cunoștințe cu alte orașe și organizații europene, precum și organizarea de evenimente publice în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității.

Prin adoptarea acestui plan strategic, Primăria Chișinău ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, promovând mobilitatea sustenabilă și reducând impactul negativ asupra mediului înconjurător. Cu sprijinul comunității și mediului de afaceri, acest demers reprezintă un pas semnificativ către un viitor urban mai verde și mai accesibil pentru toți.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE