Wednesday, April 17, 2024
20 C
Chișinău
spot_img

Record după record: prețul panourilor fotovoltaice coboară la un minim record

spot_imgspot_img

Într-o nouă actualizare săptămânală, OPIS, o companie Dow Jones, oferă o analiză succintă a tendințelor în materie de aprovizionare și de prețuri ale modulelor fotovoltaice. Markerul chinezesc al modulelor (CMM), evaluarea de referință OPIS pentru modulele Mono PERC din China, și prețurile modulelor TOPCon, au scăzut în această săptămână cu aceeași valoare de 0,005 $ pe Wp, ajungând la 0,140 $/wp și, respectiv, 0,147 $/wp.

Având în vedere scăderea prețurilor din amonte și cererea slabă din China cu principalele sale piețe de export, acestea sunt cele mai mici prețuri înregistrate vreodată, conform datelor OPIS.

Prețurile din amonte din întregul lanț de aprovizionare din China continuă să scadă, influențând prețurile modulelor. Prețurile polisiliciului din China și-au extins pierderile, scăzând cu 3,33 yuani/kg, sau 4,19%, până la 76,17 yuani/kg în această săptămână. Segmentele de wafer și celule au înregistrat o scădere a prețurilor pentru a treia săptămână consecutivă, celulele Mono G12 înregistrând o prăbușire de 10,45%, până la 0,0703 dolari/wp. Atât cumpărătorii, cât și vânzătorii de module au raportat prețuri mai mici în timpul studiului săptămânal de piață realizat de OPIS. Modulele de tip P se află în pragul de 1 yuan/W, în timp ce modulele de tip n sunt cu puțin peste 0,10 yuani/W mai mari, a declarat un dezvoltator.

Sentimentul în China rămâne pesimist. În timp ce cererea internă va proveni din instalațiile din trimestrul al patrulea, aceasta este de obicei o perioadă cu cerere scăzută. Întrucât terenurile disponibile pentru proiecte sunt în scădere, cererea nu va fi atât de mare pe cât se spera, a explicat un producător de module.

Comenzile semnate în ultimul trimestru au fost anulate, iar cumpărătorii doresc să semneze din nou contracte la prețurile scăzute actuale, a declarat un alt producător de module. Imaginea ofertei este, de asemenea, sumbră, deoarece producătorii de module din China au stocuri de 1-2 luni, potrivit unui vânzător.

Piețele cheie de export ale Chinei continuă să se lupte, stocurile de pe piața distribuită europeană fiind atât de mari încât “practic nu este nevoie de refacerea ofertei”, potrivit unei surse. Chiar și cu prețuri scăzute, aprobările pentru proiectele montate la sol sunt lente și nu există suficientă forță de muncă pentru a înființa proiecte, au spus aceștia.

În America Latină, piața se confruntă de asemenea, cu o slăbiciune. Brazilia “acumulează prea multe” stocuri, a declarat un vânzător. Privind în viitor, se așteaptă ca prețurile modulelor să continue să scadă pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului.

Multe surse au arătat cum era de 1 yuan/W a sosit deja, în cadrul unei licitații recente de achiziții publice importante din China fiind observate oferte pentru module de tip P de până la 0,993 yuani/W. Urmează o “concurență brutală”, iar “consolidarea industriei ar putea cunoaște un impuls mai mare”, potrivit unui veteran al pieței solare.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE