Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova Adoptă Standardele Energetice ale UE: Etichetarea Produselor Electrocasnice Actualizată de Guvern

spot_img

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova a dat undă verde unui proiect de lege crucial privind etichetarea produselor electrocasnice în funcție de impactul energetic. Aprobarea acestui proiect de lege reprezintă un pas important în alinierea cu standardele energetice ale Uniunii Europene și în promovarea eficienței energetice în țară.

Această mișcare vine în urma actualizării unei directive europene relevante și are ca obiectiv principal furnizarea de informații mai precise și accesibile cetățenilor cu privire la consumul de energie al electrocasnicelor. Prin intermediul noilor etichete energetice, care vor înlocui vechiul sistem de clasificare de la A+++ la D cu unul de la A la G, consumatorii vor putea să ia decizii mai informate atunci când cumpără produse electrocasnice.

Un aspect important al acestei schimbări este că va contribui la reducerea facturilor lunare pentru consumatori, pe măsură ce se încurajează adoptarea produselor mai eficiente din punct de vedere energetic. În prezent, cele mai performante electrocasnice se încadrează în clasa B, însă noua clasificare oferă spațiu pentru inovații tehnologice viitoare, care vor putea fi clasificate ca produse de clasă A.

Odată cu adoptarea acestei directive, Republica Moldova pregătește terenul pentru viitoare programe și inițiative menite să sprijine eficiența energetică. Ministerul Energiei și Agenția de Eficiență Energetică, în colaborare cu Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, pot dezvolta programe precum ecovoucher-ul, care facilitează înlocuirea electrocasnicelor vechi și ineficiente energetic cu produse mai sustenabile.

Această decizie a Guvernului subliniază angajamentul Republicii Moldova în adoptarea unor măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător și promovarea dezvoltării durabile. Prin adoptarea acestor standarde energetice actualizate și prin implementarea viitoarelor programe, Moldova se îndreaptă către un viitor mai verde și mai eficient din punct de vedere energetic.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE