Wednesday, April 17, 2024
15.5 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova dispune de propriul sistem de etichetare ecologică

spot_imgspot_img

Simbolul etichetei ecologice a fost înregistrat la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Astfel, produsele și serviciile conforme criteriilor primare de mediu vor fi mai ușor de identificat,  facilitând aplicarea celor mai bune practici pentru protecția mediului și a sănătății publice, precum și reciclarea produselor.

2 5409120428633366655

Eticheta ecologică – este un simbol grafic aplicat pe produs, ambalaj, într-o broșură sau în alt document informativ care însoțește produsul/serviciul şi care oferă informațiile necesare ce vizează criteriile de acordare a etichetei ecologice ale produselor și serviciilor pe piață.

Eticheta ecologică este acordată unei game largi de grupuri de produse, de la domenii majore de producție, până la servicii de cazare turistică și are drept scop:

  • promovarea protecției mediului și reducerea impactului produselor sau serviciilor asupra mediului;
  • informarea și încurajarea producerii de produse și servicii etichetate ecologic;
  • încurajarea și aplicarea principiilor de mediu în proiectarea și dezvoltarea produselor și serviciilor;
  • îmbunătățirea vânzărilor și/sau a imaginii unui produs ca strategie de „eco-marketing” și o strategie de a le distinge față de produsele nedistinctive.

Menționăm că eticheta ecologică nu se aplică: medicamentelor de uz uman; medicamentelor veterinare; dispozitivelor medicale; produselor alimentare și furajelor; produselor care conțin substanțe, amestecuri și preparate care îndeplinesc criterii pentru a fi clasificate ca fiind toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene sau mutagene pentru reproducere (CMR) în conformitate cu Legea nr. 277/2018 privind substanțele chimice.

Elaborarea etichetei ecologice a făcut parte din setul de acțiuni menite să armonizeze legislația națională de mediu la acquisul comunitar din sector, complimentate de Ghidul: Sistemul de etichetare ecologică în Republica Moldova și Regulamentul privind etichetarea ecologicăîn cadrul proiectului ”Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de AO EcoContact, cu suportul  Ministerului Mediului al Republicii Moldova.

Amintim că Executivul a aprobat Regulamentul privind etichetarea ecologică în data de 12 aprilie 2023, la inițiativa Ministerului Mediului, document care va intra în vigoare în aprilie 2024.

RECENTE

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic...

Proiectul de lege privind acțiunile climatice a fost adoptat de Parlament în lectura a doua

Noua lege va stabili cadrul normativ în domeniul acțiunilor climatice orientate spre atingerea obiectivului...

Moldova a prezentat trei proiecte de interconexiune energetică cu Ucraina și România la Summitul Inițiativei celor trei mări

Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, participă la Vilnius, capitala Lituaniei, la...

Transelectrica a scos la licitație construcția liniei de 400 kV Suceava-Bălți, de interconexiune cu Republica Moldova

Transelectrica a scos la licitație contractul de proiectare și execuție a liniei de 400...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE