Saturday, December 2, 2023
6.1 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova dispune de propriul sistem de etichetare ecologică

spot_img

Simbolul etichetei ecologice a fost înregistrat la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Astfel, produsele și serviciile conforme criteriilor primare de mediu vor fi mai ușor de identificat,  facilitând aplicarea celor mai bune practici pentru protecția mediului și a sănătății publice, precum și reciclarea produselor.

2 5409120428633366655

Eticheta ecologică – este un simbol grafic aplicat pe produs, ambalaj, într-o broșură sau în alt document informativ care însoțește produsul/serviciul şi care oferă informațiile necesare ce vizează criteriile de acordare a etichetei ecologice ale produselor și serviciilor pe piață.

Eticheta ecologică este acordată unei game largi de grupuri de produse, de la domenii majore de producție, până la servicii de cazare turistică și are drept scop:

  • promovarea protecției mediului și reducerea impactului produselor sau serviciilor asupra mediului;
  • informarea și încurajarea producerii de produse și servicii etichetate ecologic;
  • încurajarea și aplicarea principiilor de mediu în proiectarea și dezvoltarea produselor și serviciilor;
  • îmbunătățirea vânzărilor și/sau a imaginii unui produs ca strategie de „eco-marketing” și o strategie de a le distinge față de produsele nedistinctive.

Menționăm că eticheta ecologică nu se aplică: medicamentelor de uz uman; medicamentelor veterinare; dispozitivelor medicale; produselor alimentare și furajelor; produselor care conțin substanțe, amestecuri și preparate care îndeplinesc criterii pentru a fi clasificate ca fiind toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene sau mutagene pentru reproducere (CMR) în conformitate cu Legea nr. 277/2018 privind substanțele chimice.

Elaborarea etichetei ecologice a făcut parte din setul de acțiuni menite să armonizeze legislația națională de mediu la acquisul comunitar din sector, complimentate de Ghidul: Sistemul de etichetare ecologică în Republica Moldova și Regulamentul privind etichetarea ecologicăîn cadrul proiectului ”Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de AO EcoContact, cu suportul  Ministerului Mediului al Republicii Moldova.

Amintim că Executivul a aprobat Regulamentul privind etichetarea ecologică în data de 12 aprilie 2023, la inițiativa Ministerului Mediului, document care va intra în vigoare în aprilie 2024.

RECENTE

Igor Condrea – Manager energetic în cadrul Secției cooperarea operatorilor de sistem Enerocom

Angajat al Energocom de un an de zile, în Direcția trading, unde a fost...

Voucherele “Rabla Electrocasnice” neutilizate, valabile și la sesiunea următoare

Ce se întâmplă cu voucherul „Rabla pentru electrocasnice”, dacă nu ați reușit să-l utilizați...

Energocom și DEPA semnează acord pentru extinderea furnizării de gaze, incluzând LNG

Directorul general interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, și CEO DEPA Commercial, Konstantinos Xifaras,...

LG a lansat pompa de căldură rezidențială aer-apă cu propan

Pompa utilizează un agent frigorific de propan cu potențial redus de încălzire și are...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE