Thursday, June 13, 2024
16.2 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Republica Moldova pregătește strategii energetice pentru iarna viitoare și promovează utilizarea gazelor non-rusești

spot_imgspot_img

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat scenariile pe care le ia în calcul Guvernul Republicii Moldova pentru pregătirea pentru iarna viitoare. De asemenea, a abordat subiecte legate de separarea operatorului sistemului de transport de gaze și auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom.

Ministerul Energiei a pus accent pe achiziționarea de volume semnificative de gaze în timpul verii pentru a reduce tarifele la gaze în sezonul de încălzire următor. Aceste gaze au fost achiziționate și stocate în Ucraina și România, iar altele au fost contractate sau urmează să fie contractate. Ministerul a menționat că și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat măsuri pentru a suplimenta capacitatea coridorului transbalcanic în scopul asigurării securității energetice și a prețurilor accesibile la gaz pentru consumatori.

Începând din decembrie anul trecut, Republica Moldova a trecut la utilizarea exclusivă a gazelor non-rusești de pe malul drept al râului Nistru, transportate prin coridorul transbalcanic în regim revers (Grecia, Bulgaria, România). Din cauza interesului crescut din partea mai multor operatori și a capacității limitate, CSE a intervenit pentru a suplimenta capacitatea de transport a gazelor, iar această capacitate nouă va fi utilizată de Energocom până la 1 noiembrie.

Ministrul Energiei a subliniat că această decizie nu va afecta înțelegerile dintre traderi pentru capacitatea existentă și că se intenționează simplificarea procedurilor vamale pentru a încuraja utilizarea noii rute de către alți participanți pe piață.

Pentru viitor, Victor Parlicov a menționat planurile de interconexiune energetică cu România și promovarea electrificării, inclusiv subvenționarea montării invertoarelor pentru gospodăriile care doresc să treacă la mașini electrice. Scopul este de a crește consumul de energie și de a integra mai multă energie regenerabilă în rețea.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat progresele în sectorul energetic din ultimul an și a subliniat că aspectele legate de mobilitatea electrică pot fi gestionate în sfera comunității energetice, în concordanță cu acquis-ul UE.

RECENTE

Dick van Ommeren: De ce ar trebui să oprim investițiile sustenabile

Dick van Ommeren În această dimineață, în timp ce îmi plimbam câinele, m-am trezit din...

Guvernul aprobă înființarea Comisiei Naționale pentru Schimbările Climatice: Decizii obligatorii și măsuri integrate în dezvoltarea socio-economică

Guvernul a dat undă verde astăzi proiectului de hotărâre care stabilește organizarea și funcționarea...

Moldelectrica angajează un expert în managementul proiectelor/piața de electricitate

Ministerul Energiei din Moldova, în colaborare cu Moldelectrica, anunță deschiderea unei poziții pentru un...

Anunț de angajare: Ministerul Energiei și Centrul Național pentru Energie Durabilă caută doi experți care vor fi finanțați de BERD

În răspuns la solicitarea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE