spot_imgspot_img

Republica Moldova pregătește strategii energetice pentru iarna viitoare și promovează utilizarea gazelor non-rusești

spot_imgspot_img

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat scenariile pe care le ia în calcul Guvernul Republicii Moldova pentru pregătirea pentru iarna viitoare. De asemenea, a abordat subiecte legate de separarea operatorului sistemului de transport de gaze și auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom.

RENERGY

Ministerul Energiei a pus accent pe achiziționarea de volume semnificative de gaze în timpul verii pentru a reduce tarifele la gaze în sezonul de încălzire următor. Aceste gaze au fost achiziționate și stocate în Ucraina și România, iar altele au fost contractate sau urmează să fie contractate. Ministerul a menționat că și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat măsuri pentru a suplimenta capacitatea coridorului transbalcanic în scopul asigurării securității energetice și a prețurilor accesibile la gaz pentru consumatori.

RENERGY

Începând din decembrie anul trecut, Republica Moldova a trecut la utilizarea exclusivă a gazelor non-rusești de pe malul drept al râului Nistru, transportate prin coridorul transbalcanic în regim revers (Grecia, Bulgaria, România). Din cauza interesului crescut din partea mai multor operatori și a capacității limitate, CSE a intervenit pentru a suplimenta capacitatea de transport a gazelor, iar această capacitate nouă va fi utilizată de Energocom până la 1 noiembrie.

RENERGY

Ministrul Energiei a subliniat că această decizie nu va afecta înțelegerile dintre traderi pentru capacitatea existentă și că se intenționează simplificarea procedurilor vamale pentru a încuraja utilizarea noii rute de către alți participanți pe piață.

Pentru viitor, Victor Parlicov a menționat planurile de interconexiune energetică cu România și promovarea electrificării, inclusiv subvenționarea montării invertoarelor pentru gospodăriile care doresc să treacă la mașini electrice. Scopul este de a crește consumul de energie și de a integra mai multă energie regenerabilă în rețea.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat progresele în sectorul energetic din ultimul an și a subliniat că aspectele legate de mobilitatea electrică pot fi gestionate în sfera comunității energetice, în concordanță cu acquis-ul UE.

RECENTE

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новак на международном форуме по устойчивой энергетике

Государственный секретарь Министерства энергетики Каролина Новач на прошлой неделе приняла участие в 13-м Международном...

Sprijin pentru eficiența energetică în gospodăriile rurale din raionul Călărași prin programul FEERM

Proprietarii primelor case individuale din gospodăriile rurale din raionul Călărași au primit raportul de...

Simtel Solar выходит на рынок систем накопления энергии с новым направлением бизнеса

Simtel Solar, часть инженерно-технологической группы Simtel (BVB: SMTL), национальный лидер в области возобновляемой энергетики,...

Simtel Solar intră pe piața sistemelor de stocare a energiei printr-o nouă linie de business

Simtel Solar, parte a grupului de inginerie și tehnologie Simtel (BVB: SMTL), lider național...

SIMILARE

Carolina Novac despre importanța digitalizării în procesul de tranziție energetică

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat săptămâna trecută la cel...

Ministerul Energiei analizează măsurile pentru prevenirea crizei energetice în sezonul rece

Ministerul Energiei a convocat o ședință cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și...

Guvernul inițiază reformele pentru dezvoltarea pieței de biocombustibili solizi

Ministerul Energiei al Republicii Moldova anunță lansarea procesului de elaborare a unui proiect de...