Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Republica Moldova pregătește strategii energetice pentru iarna viitoare și promovează utilizarea gazelor non-rusești

spot_img

În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat scenariile pe care le ia în calcul Guvernul Republicii Moldova pentru pregătirea pentru iarna viitoare. De asemenea, a abordat subiecte legate de separarea operatorului sistemului de transport de gaze și auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom.

Ministerul Energiei a pus accent pe achiziționarea de volume semnificative de gaze în timpul verii pentru a reduce tarifele la gaze în sezonul de încălzire următor. Aceste gaze au fost achiziționate și stocate în Ucraina și România, iar altele au fost contractate sau urmează să fie contractate. Ministerul a menționat că și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat măsuri pentru a suplimenta capacitatea coridorului transbalcanic în scopul asigurării securității energetice și a prețurilor accesibile la gaz pentru consumatori.

Începând din decembrie anul trecut, Republica Moldova a trecut la utilizarea exclusivă a gazelor non-rusești de pe malul drept al râului Nistru, transportate prin coridorul transbalcanic în regim revers (Grecia, Bulgaria, România). Din cauza interesului crescut din partea mai multor operatori și a capacității limitate, CSE a intervenit pentru a suplimenta capacitatea de transport a gazelor, iar această capacitate nouă va fi utilizată de Energocom până la 1 noiembrie.

Ministrul Energiei a subliniat că această decizie nu va afecta înțelegerile dintre traderi pentru capacitatea existentă și că se intenționează simplificarea procedurilor vamale pentru a încuraja utilizarea noii rute de către alți participanți pe piață.

Pentru viitor, Victor Parlicov a menționat planurile de interconexiune energetică cu România și promovarea electrificării, inclusiv subvenționarea montării invertoarelor pentru gospodăriile care doresc să treacă la mașini electrice. Scopul este de a crește consumul de energie și de a integra mai multă energie regenerabilă în rețea.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat progresele în sectorul energetic din ultimul an și a subliniat că aspectele legate de mobilitatea electrică pot fi gestionate în sfera comunității energetice, în concordanță cu acquis-ul UE.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE