Logo and Ticker
CHISINAU 18/05/2025 22:56
spot_imgspot_img

SolarPower Europe: povestea de succes a energiei solare ar putea lua sfârșit în curând

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Statele membre ale Uniunii Europene au instalat un “record” de 56 GW de energie fotovoltaică în ultimele 12 luni – în concordanță cu creșterea de 40% de la an la an din ultimii trei ani, potrivit SolarPower Europe.

Dar asociația avertizează că momentul de glorie al energiei solare ar putea lua sfârșit în curând, pe măsură ce prețurile energiei se stabilizează și ratele dobânzilor pentru proiecte cresc vertiginos. Energia solară a fost instalată cu o viteză “record” în Uniunea Europeană pentru al treilea an consecutiv, a declarat Walburga Hemetsberger, director general al SolarPower Europe, înaintea unui raport publicat recent.

Potrivit raportului, statele membre au instalat un total combinat de 56 GW în ultimele 12 luni – în concordanță cu trei ani de creșteri de 40% de la an la an. Germania a ocupat primul loc, instalând 14,1 GW, urmată de Spania cu 8,2 GW, Italia cu 4,8 GW, Polonia cu 4,6 GW și Olanda cu 4,1 GW.

Dar această “poveste de succes” ar putea lua sfârșit în curând, avertizează SolarPower Europe, în condițiile în care se așteaptă ca ultimii trei ani de “creștere extrem de rapidă” să încetinească pe măsură ce prețurile la energie scad la nivelurile de dinaintea crizei, iar peisajul de dezvoltare a sistemului fotovoltaic devine din ce în ce mai “agravat” de un “mediu inflaționist” afectat de rate ridicate ale dobânzilor. Asociația estimează că anul viitor creșterea va fi de numai 11%.

Cererea rezidențială pentru energia solară pe acoperiș a încetinit, de asemenea, cu o așteptare de cel puțin un an pentru ca instrumentele legislative la scară utilitară să intre în vigoare, a declarat SolarPower Europe.

“În pofida realizărilor impresionante de până acum, energia solară ajunge într-un moment critic în care se va decide calea de creștere viitoare a tehnologiei energetice cu cel mai mic cost, cea mai versatilă și cea mai simplu de implementat”, potrivit raportului.

Directorul de politici al SolarPower Europe, Dries Acke, a declarat că este “norocos” faptul că prețurile extreme ale energiei nu determină realizările solare, dar acest lucru înseamnă că guvernele ar trebui să preia ștafeta.

“Nu putem accepta timpi de conectare la rețea mai mari de 4 ani, nu putem permite un progres lent la nivel local în ceea ce privește obținerea de autorizații, nu putem risca ca barierele comerciale să încetinească desfășurarea și nici nu putem rata șansa de a relocaliza producția solară europeană”, a spus el. “Aceasta înseamnă, totuși, că revine responsabilitatea de a asigura condiții bune de investiții pentru energia solară.” Potrivit raportului, totalul instalat în Uniunea Europeană este în prezent de 263 GW – o creștere de 27% față de anul trecut -, iar cifrele de instalare pentru 2025 sunt prognozate la 73,8 GW, urmate de 84,2 GW în 2026 și 93,1 GW în 2027.

Asociația recomandă modificări de politici pentru a sprijini expansiunea energiei solare în Europa. Printre acestea se numără reducerea de către Banca Centrală Europeană a costului de capital pentru “investițiile verzi”, îmbunătățirea flexibilității rețelei, cultivarea forței de muncă, îmbunătățirea proceselor de autorizare și extinderea lanțurilor de aprovizionare solare durabile și “diversificate”.

SolarPower Europe a declarat că “instrumentele” de apărare comercială nu fac parte din soluție, deoarece investigarea și punerea în aplicare a barierelor comerciale privind energia solară este o “strategie pierdantă pentru Europa”.

SolarPower Europe și un alt actor important în dezbaterea privind energia solară, Consiliul European de Fabricare a Produselor Solare (ESMC), au fost recent în dezacord cu privire la faptul dacă Uniunea Europeană ar trebui să limiteze intrarea în regiune a produselor fabricate din presupusa muncă forțată.

SolarPower Europe a declarat în raport că “așteaptă cu nerăbdare” intrarea în vigoare a primelor norme de mediu ale Comisiei Europene pentru energia solară, precum și a viitoarei legi de interzicere a muncii forțate și a Directivei privind diligența corporativă în materie de durabilitate. Aceste inițiative vor ajuta lanțul de aprovizionare să devină “mai sustenabil, mai transparent și mai lipsit de orice legătură cu munca forțată”, a spus aceasta.

De asemenea, asociația a declarat că a solicitat factorilor de decizie din UE să recunoască inițiativa sa Solar Stewardship Initiative (SSI) în legislație pentru a asigura “transparența” în întregul lanț valoric solar global.

Translated with DeepL (https://www.deepl.com/app/?utm_source=ios&utm_medium=app&utm_campaign=share-translation)

RECENTE

Moldova se pregătește pentru evaluarea UE pe energie și infrastructură: screening bilateral în iulie la Bruxelles

Moldova se pregătește intens pentru o etapă esențială în drumul său către Uniunea Europeană:...

Două companii au câștigat la licitație 60 MW solar la prețul-record de 1,14 lei/kWh

Licitația organizată de Ministerul Energiei pentru acordarea statutului de producător eligibil mare centralelor fotovoltaice...

Cinci proiecte eoliene primesc undă verde: 77,5 MW aprobate la tarife record

Ministerul Energiei a publicat rezultatele licitației pentru atribuirea statutului de producător eligibil mare centralelor...

Ghid rapid — noile reguli OPEM pentru piețele spot PZU și PPZ

OPEM a publicat setul complet de documente care vor guverna Piața pentru Ziua Următoare...

SIMILARE

Două companii au câștigat la licitație 60 MW solar la prețul-record de 1,14 lei/kWh

Licitația organizată de Ministerul Energiei pentru acordarea statutului de producător eligibil mare centralelor fotovoltaice...

ENTSO-E recomandă excluderea activităților TSO din sfera CBAM

Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice (ENTSO-E) a publicat...

“Foc la Ghete” pentru parcul fotovoltaic de 54 MW de la Bilicenii Noi

Redacția renergy.md a scris săptămâna trecută despre proiectul de hotărâre 375/MEn/2025 pentru autorizarea centralei fotovoltaice...

Lagmar se extinde în energie regenerabilă: trei proiecte solare, dintre care unul de 18 MW în construcție la Gribova

Lista marilor proiecte fotovoltaice din Moldova se extinde cu un nou nume. Compania de...

ULTIMA ORĂ! Guvernul majorează plafonul pentru prosumatori la 10 kW

Guvernul a aprobat un pachet important de modificări la Hotărârea nr. 401/2021, care redefinește...

Blackout parțial în Peninsula Iberică: restabilirea continuă

În 28 aprilie 2025, la ora 12:32 (CET), sistemul electric al Peninsulei Iberice s-a...

Un alt stadion european cu acoperiș fotovoltaic: Ernst Happel din Viena produce 3,8 GWh pe an

Ernst Happel Stadion din Viena, cel mai mare stadion al Austriei, a terminat recent...

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, Wind Rise Plus, construiește primul parc...