Sunday, July 21, 2024
27.2 C
Chișinău
26.9 C
Bălţi
26.2 C
Cahul
25.8 C
Hînceşti
28.3 C
Ştefan Vodă
23.6 C
Edineţ
spot_imgspot_img

SolarPower Europe: povestea de succes a energiei solare ar putea lua sfârșit în curând

spot_imgspot_img

Statele membre ale Uniunii Europene au instalat un “record” de 56 GW de energie fotovoltaică în ultimele 12 luni – în concordanță cu creșterea de 40% de la an la an din ultimii trei ani, potrivit SolarPower Europe.

Dar asociația avertizează că momentul de glorie al energiei solare ar putea lua sfârșit în curând, pe măsură ce prețurile energiei se stabilizează și ratele dobânzilor pentru proiecte cresc vertiginos. Energia solară a fost instalată cu o viteză “record” în Uniunea Europeană pentru al treilea an consecutiv, a declarat Walburga Hemetsberger, director general al SolarPower Europe, înaintea unui raport publicat recent.

Potrivit raportului, statele membre au instalat un total combinat de 56 GW în ultimele 12 luni – în concordanță cu trei ani de creșteri de 40% de la an la an. Germania a ocupat primul loc, instalând 14,1 GW, urmată de Spania cu 8,2 GW, Italia cu 4,8 GW, Polonia cu 4,6 GW și Olanda cu 4,1 GW.

Dar această “poveste de succes” ar putea lua sfârșit în curând, avertizează SolarPower Europe, în condițiile în care se așteaptă ca ultimii trei ani de “creștere extrem de rapidă” să încetinească pe măsură ce prețurile la energie scad la nivelurile de dinaintea crizei, iar peisajul de dezvoltare a sistemului fotovoltaic devine din ce în ce mai “agravat” de un “mediu inflaționist” afectat de rate ridicate ale dobânzilor. Asociația estimează că anul viitor creșterea va fi de numai 11%.

Cererea rezidențială pentru energia solară pe acoperiș a încetinit, de asemenea, cu o așteptare de cel puțin un an pentru ca instrumentele legislative la scară utilitară să intre în vigoare, a declarat SolarPower Europe.

“În pofida realizărilor impresionante de până acum, energia solară ajunge într-un moment critic în care se va decide calea de creștere viitoare a tehnologiei energetice cu cel mai mic cost, cea mai versatilă și cea mai simplu de implementat”, potrivit raportului.

Directorul de politici al SolarPower Europe, Dries Acke, a declarat că este “norocos” faptul că prețurile extreme ale energiei nu determină realizările solare, dar acest lucru înseamnă că guvernele ar trebui să preia ștafeta.

“Nu putem accepta timpi de conectare la rețea mai mari de 4 ani, nu putem permite un progres lent la nivel local în ceea ce privește obținerea de autorizații, nu putem risca ca barierele comerciale să încetinească desfășurarea și nici nu putem rata șansa de a relocaliza producția solară europeană”, a spus el. “Aceasta înseamnă, totuși, că revine responsabilitatea de a asigura condiții bune de investiții pentru energia solară.” Potrivit raportului, totalul instalat în Uniunea Europeană este în prezent de 263 GW – o creștere de 27% față de anul trecut -, iar cifrele de instalare pentru 2025 sunt prognozate la 73,8 GW, urmate de 84,2 GW în 2026 și 93,1 GW în 2027.

Asociația recomandă modificări de politici pentru a sprijini expansiunea energiei solare în Europa. Printre acestea se numără reducerea de către Banca Centrală Europeană a costului de capital pentru “investițiile verzi”, îmbunătățirea flexibilității rețelei, cultivarea forței de muncă, îmbunătățirea proceselor de autorizare și extinderea lanțurilor de aprovizionare solare durabile și “diversificate”.

SolarPower Europe a declarat că “instrumentele” de apărare comercială nu fac parte din soluție, deoarece investigarea și punerea în aplicare a barierelor comerciale privind energia solară este o “strategie pierdantă pentru Europa”.

SolarPower Europe și un alt actor important în dezbaterea privind energia solară, Consiliul European de Fabricare a Produselor Solare (ESMC), au fost recent în dezacord cu privire la faptul dacă Uniunea Europeană ar trebui să limiteze intrarea în regiune a produselor fabricate din presupusa muncă forțată.

SolarPower Europe a declarat în raport că “așteaptă cu nerăbdare” intrarea în vigoare a primelor norme de mediu ale Comisiei Europene pentru energia solară, precum și a viitoarei legi de interzicere a muncii forțate și a Directivei privind diligența corporativă în materie de durabilitate. Aceste inițiative vor ajuta lanțul de aprovizionare să devină “mai sustenabil, mai transparent și mai lipsit de orice legătură cu munca forțată”, a spus aceasta.

De asemenea, asociația a declarat că a solicitat factorilor de decizie din UE să recunoască inițiativa sa Solar Stewardship Initiative (SSI) în legislație pentru a asigura “transparența” în întregul lanț valoric solar global.

Translated with DeepL (https://www.deepl.com/app/?utm_source=ios&utm_medium=app&utm_campaign=share-translation)

RECENTE

Angajări pentru juniori și experți în energie regenerabilă în proiecte finanțate de BERD

Ca răspuns la o solicitare din partea Guvernului Republicii Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție...

Ministerul Energiei lansează consultări publice privind etichetarea pneurilor și proiectarea ecologică a produselor energetice

Ministerul Energiei anunță inițierea procesului de elaborare și consultare publică a două proiecte de...

Raportul ANRE 2023: Realizările și reformele din sectorul energetic

Astăzi, 17 iulie 2024, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii...

Guvernul va discuta semnarea unui nou acord de împrumut pentru proiectul de eficiență energetică “STEEM”

Astăzi, la ora 10:00, în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va prezenta...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE