Începând de astăzi, în Republica Moldova a intrat în vigoare starea de urgență, care a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost aprobată de Legislativ după ce săptămâna trecută prim-ministrul Dorin Recean a solicitat Parlamentului instituirea stării de urgență în Republica Moldova, ca urmare a necesității de a gestiona eficient situația energetică pe malul drept al Nistrului, precum și în contextul unei potențiale crize umanitare în regiunea transnistreană.
În acest context, autoritățile au definitivat măsurile de pregătirile pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025 și de atenuare a impactului în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom pe malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025.
Măsurile adoptate vizează, printre altele, utilizarea coridoarelor verzi pentru transportul de ajutoare umanitare și echipamente pe malul stâng al Nistrului, un regim simplificat de evacuare a persoanelor cu cetățenie străină, precum și reglementări privind importul și utilizarea cărbunelui, pentru a face față situației din sectorul energetic.
Pentru malul drept au fost finalizate achizițiile de gaze naturale pentru întreg sezonul de iarnă, iar stocurile de gaze pentru începutul anului 2025 sunt estimate la aproximativ 110 milioane de metri cubi, suficient pentru a acoperi cerințele de consum și pentru a asigura un stoc de securitate necesar țării.
În ceea ce privește energia electrică, discuțiile dintre „Energocom” și companiile „Nuclearelectrica” și „OMV Petrom” sunt în curs pentru suplimentarea importurilor de energie electrică, iar autoritățile au consolidat eforturile pentru creșterea producției interne de energie. Asta înseamnă că, S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” au raportat capacități de producție suplimentare pentru a asigura alimentarea continuă cu energie termică în municipiile Chișinău și Bălți. De asemenea, „Moldelectrica” a testat cu succes funcționarea în regim insular a liniilor de interconectare cu România și lucrează la majorarea capacității de import de energie electrică, în colaborare cu rețeaua europeană ENTSO-E.
În prezent, capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană a Republicii Moldova este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum în orele de vârf. De asemenea, interconectarea cu rețeaua electrică din România este vulnerabilă la întreruperi, având în vedere că linia electrică Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei și este expusă riscurilor de atacuri asupra infrastructurii energetice.
În această perioadă, autoritățile din Republica Moldova au solicitat reluarea activității Centrului de Dirijare în Situații Excepționale al Comisiei pentru Situații Excepționale, care va asigura managementul situației energetice în caz de posibile deconectări ale energiei electrice, care vor fi anunțate neîntârziat pe canalele oficiale ale Guvernului, inclusiv în contextul unor atacuri asupra infrastructurii energetice din Ucraina, sau în absența unui contract de furnizare a energiei electrice cu MGRES.