Condițiile de suprairadiere ar putea afecta performanța centralelor fotovoltaice, stabilitatea rețelei electrice și eficiența invertorilor, avertizează o echipă de cercetare. Acești factori sunt subliniați ca neprimind o atenție corespunzătoare din partea industriei solare. O echipă internațională de cercetători a analizat cum suprairadierea (OI) ar putea influența performanța instalațiilor fotovoltaice la latitudini joase și medii și au descoperit că pot apărea probleme semnificative când condițiile de OI durează mai mult de un minut și temperatura ambientală depășește 30 de grade Celsius.
Impactul se poate manifesta prin fluctuații puternice ale iradierii solare, care pot varia cu peste 900 W/m2. “Până acum, industria fotovoltaică a neglijat suprairadierea, posibil din cauza lipsei de conștientizare sau a percepției că astfel de evenimente sunt rare”, a declarat Marco Zamalloa, autorul principal al studiului. El a subliniat că evenimentele de suprairadiere sunt comune și apar odată cu formarea norilor, similar unui punct focal care se mișcă pe suprafața Pământului.
Cercetătorii au analizat distribuția spectrală a condițiilor de suprairadiere în diverse locații precum Lima, Madrid și Berlin, folosind instrumente speciale. Au descoperit că aceste condiții pot modifica spectrul luminii solare, generând schimbări de culoare și intensitate. Acest lucru poate afecta funcționarea sistemelor fotovoltaice, necesitând îmbunătățiri în algoritmii de control și răspuns ai invertorilor pentru a se adapta rapid la aceste schimbări bruște.
Jan Amaru Töfflinger, un alt coautor al studiului, a subliniat că condițiile de suprairadiere sunt în special frecvente în zone precum Brazilia, unde acestea pot avea efecte semnificative asupra funcționării și durabilității centralelor fotovoltaice. În aceste regiuni, industria fotovoltaică începe să ia în considerare aceste riscuri și să dezvolte măsuri de protecție și adaptare.
Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători din cadrul Pontificia Universidad Católica del Perú, Helmholtz-Zentrum Berlin für Materialien und Energie GmbH din Germania și Universitatea din Jaén din Spania. Aceste concluzii aduc în prim-plan necesitatea unei abordări mai atente a industriei fotovoltaice în ceea ce privește condițiile de suprairadiere, pentru a asigura stabilitatea și eficiența sistemelor fotovoltaice în fața acestor provocări.