Tuesday, May 28, 2024
14.4 C
Chișinău
spot_imgspot_img

Țările din Balcani și Europa de Est reafirmă sprijinul pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

spot_imgspot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat luni la o reuniune trilaterală la nivel de prim-miniștri ai Bulgariei, Greciei și României, care a avut loc la Varna, Bulgaria. Subiectele principale ale acestei întâlniri vizau întărirea securității și interconectării regionale, cu Republica Moldova fiind legată de aceste procese.

În declarația finală a reuniunii, părțile și-au reafirmat hotărârea de a sprijini perspectiva de aderare europeană a Balcanilor de Vest, Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Aceasta depinde de îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și de progresele solicitantelor în realizarea reformelor necesare. În contextul provocărilor de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv agresiunea rusească împotriva Ucrainei, cele trei țări au decis să continue cooperarea pentru a oferi sprijin multidimensional adecvat acestei țări.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reafirmat hotărârea Republicii Moldova de a avansa în procesul de integrare europeană, evidențiind progresele din ultimii doi ani în domeniul energiei. Dintr-o țară care depindea 100% de o singură sursă de gaze naturale, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare și a devenit furnizor de securitate în regiune, după ce a pilotat interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria și coridorul vertical de gaze din Grecia până la depozitele subterane din Ucraina. În prezent, Chișinăul facilitează accesul țărilor din sud-estul Europei la depozitele de gaze din Ucraina.

Participanții la reuniune au subliniat importanța din ce în ce mai mare a conectivității multidimensionale între cele trei țări, a conectivității interregionale a UE, precum și a conectivității în regiunea mai largă de vecinătate, ceea ce necesită dezvoltarea în continuare a proiectelor de interes comun pentru a îmbunătăți radical infrastructura transfrontalieră. De asemenea, s-a convenit să se identifice și să dezvolte noi rute și coridoare de-a lungul axei Nord-Sud, care să lege cele trei țări prin noua infrastructură feroviară și de autostrăzi.

RECENTE

Conferință națională la Chișinău: potențialul comunităților energetice în Moldova și recomandări pentru politici publice

Pe 27 mai 2024, la Chișinău, a avut loc o conferință națională organizată de...

Ministerul Energiei analizează opțiuni de finanțare pentru modernizarea energetică a blocurilor multietajate

Ministerul Energiei și USAID, prin intermediul Proiectului MESA, au organizat un atelier pentru identificarea...

Ministerul Energiei propune majorarea stocurilor de securitate de gaze naturale la 47,1 milioane m³ începând cu 1 octombrie 2024

În cadrul ședinței Guvernului care va avea loc pe 29 mai, ministrul Energiei, Victor...

Proiect de dispoziție pentru instituirea comisiei de licitație privind statutul de producător eligibil mare

În ședința Guvernului Republicii Moldova programată pentru 29 mai 2024, la ora 10.00, ministrul...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE