Monday, December 4, 2023
-3.9 C
Chișinău
spot_img

Țările din Balcani și Europa de Est reafirmă sprijinul pentru securitatea energetică a Republicii Moldova

spot_img

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat luni la o reuniune trilaterală la nivel de prim-miniștri ai Bulgariei, Greciei și României, care a avut loc la Varna, Bulgaria. Subiectele principale ale acestei întâlniri vizau întărirea securității și interconectării regionale, cu Republica Moldova fiind legată de aceste procese.

În declarația finală a reuniunii, părțile și-au reafirmat hotărârea de a sprijini perspectiva de aderare europeană a Balcanilor de Vest, Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Aceasta depinde de îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și de progresele solicitantelor în realizarea reformelor necesare. În contextul provocărilor de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv agresiunea rusească împotriva Ucrainei, cele trei țări au decis să continue cooperarea pentru a oferi sprijin multidimensional adecvat acestei țări.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reafirmat hotărârea Republicii Moldova de a avansa în procesul de integrare europeană, evidențiind progresele din ultimii doi ani în domeniul energiei. Dintr-o țară care depindea 100% de o singură sursă de gaze naturale, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare și a devenit furnizor de securitate în regiune, după ce a pilotat interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria și coridorul vertical de gaze din Grecia până la depozitele subterane din Ucraina. În prezent, Chișinăul facilitează accesul țărilor din sud-estul Europei la depozitele de gaze din Ucraina.

Participanții la reuniune au subliniat importanța din ce în ce mai mare a conectivității multidimensionale între cele trei țări, a conectivității interregionale a UE, precum și a conectivității în regiunea mai largă de vecinătate, ceea ce necesită dezvoltarea în continuare a proiectelor de interes comun pentru a îmbunătăți radical infrastructura transfrontalieră. De asemenea, s-a convenit să se identifice și să dezvolte noi rute și coridoare de-a lungul axei Nord-Sud, care să lege cele trei țări prin noua infrastructură feroviară și de autostrăzi.

RECENTE

AEE: Programe de eficiență energetică în sectorul rezidențial și cel public între Moldova și Italia

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică Ion Muntean, împreună cu alți colegi din cadrul AEE...

Ce înseamnă și pentru ce ne este necesar un sistem de management energetic în clădirile publice?

Este un sistem pentru monitorizarea și optimizarea consumului de energie, care ne va ajuta...

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat alocarea mijloace financiare pentru compensarea prețurilor la energie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transfera în avans 200 de milioane de lei...

Din 2024 România va deveni producător și exportator de autobuze în Europa

BMC Truck&Bus, cu sediul în Ciorogârla, lângă București, va deschide, în prima jumătate a...

RENERGY NEWSLETTER

SIMILARE