spot_imgspot_img
CHIȘINĂU Ticker
CHIȘINĂU 00 : 00 01/01/1970 Loading weather... Loading air quality...

Transformări în producția de energie electrică a țărilor OCDE în august 2024: Creștere a regenerabilelor și scădere a cărbunelui

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Producția netă de energie electrică în țările membre OECD a înregistrat o creștere importantă în luna august 2024, atingând un total de 981,9 TWh, o creștere anuală de 1,1% și o creștere cumulativă de 2,7% de la începutul anului. Datele relevă schimbări semnificative în mixul energetic, reflectând tendințele globale de tranziție energetică și adoptare a surselor regenerabile.

Rolul combustibililor fosili în declin

Deși combustibilii fosili au continuat să contribuie cu 51,5% din producția totală de energie electrică în OECD (505,3 TWh), această pondere a scăzut cu 3,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea a fost determinată în principal de o reducere semnificativă a producției de energie pe bază de cărbune, care a scăzut cu 6,5% anual, ducând la o reducere a ponderii cărbunelui la 16,9%.

RENERGY

Regiunea OECD Americas a înregistrat cea mai mare scădere absolută, cu o reducere de 12,9% a producției din cărbune. În același timp, producția de energie din gaz natural a scăzut cu 1% anual, ajungând la 322,9 TWh. Creșteri procentuale modeste în OECD Americas (+1,2%) și OECD Asia Oceania (+5,4%) au fost compensate de o scădere puternică în OECD Europe (-16,9%).

Explozia surselor regenerabile

Sursele regenerabile au contribuit cu 32,4% din producția totală de energie electrică în august 2024, marcând o creștere impresionantă de 7,6% față de aceeași lună a anului trecut. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în producția de energie solară (+27,3%) și eoliană (+5,5%), care au compensat o ușoară scădere a energiei hidro (-3,2%).

• Energia solară: Creșterea s-a reflectat în toate regiunile OECD, cu creșteri de două cifre: +32,2% în OECD Americas, +28,8% în OECD Europe și +16,8% în OECD Asia Oceania.

• Energia eoliană: Producția a crescut semnificativ în OECD Asia Oceania (+40%, atingând 5 TWh, reprezentând 2,8% din producția regională). OECD Europe a generat cel mai mare volum de energie eoliană, 37,9 TWh, marcând o creștere anuală de 5,5%.

• Energia hidro: Toate regiunile OECD au înregistrat scăderi, cel mai afectat fiind OECD Asia Oceania (-13,9% sau -1,7 TWh).

Revenirea energiei nucleare

Energia nucleară a reprezentat 15,8% din producția totală de energie electrică în țările OECD în august 2024, marcând o creștere de 3,2% anual.

RENERGY

• OECD Europe a fost motorul acestei creșteri, cu o majorare de 13,5% (6,6 TWh), în special datorită creșterii înregistrate în Franța (+13,5% sau 4,6 TWh).

• În schimb, OECD Americas și OECD Asia Oceania au înregistrat scăderi modeste de 0,3% și respectiv 6,8% anual.

Punctul de interes: Creșterea nucleară din India

Un aspect important al lunii august 2024 este creșterea semnificativă a producției de energie nucleară în India, care a ajuns la 5162 GWh, reprezentând o creștere anuală de 25,7% și contribuind cu 3,16% la mixul energetic național. Această creștere reflectă investițiile strategice în sectorul nuclear, inclusiv punerea în funcțiune a unor noi reactoare.

Datele detaliate sunt disponibile în raportul lunar al Agenției Internaționale a Energiei, oferind o imagine completă asupra dinamicii pieței energiei electrice.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională formată din 38 de țări membre, care promovează politici menite să îmbunătățească bunăstarea economică și socială la nivel global. 

RECENTE

WIND RISE PLUS CONSTRUIEȘTE PRIMUL PARC FOTOVOLTAIC EST-VEST DIN MOLDOVA

Dezvoltatorul de proiecte de energie verde din Moldova, compania Wind Rise Plus, construiește primul...

Carolina Novac a participat la ceremonia de decernare a premiilor Green Award 2025

Carolina Novac, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, a participat la ceremonia de...

Carolina Novac: Femeile, în prima linie a adaptării la schimbările climatice

Astăzi, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la deschiderea...

Curtea de Conturi prezintă noi nereguli și carențe în gestiunea Energocom

Curtea de Conturi a dat publicității un raport amplu de audit, care confirmă și...

SIMILARE

Carolina Novac a participat la ceremonia de decernare a premiilor Green Award 2025

Carolina Novac, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, a participat la ceremonia de...

Green Future Conference: politici verzi, digitalizare și piețele de carbon, în centrul discuțiilor

Chișinău găzduiește Green Future Conference, un eveniment de referință dedicat politicilor sustenabile, energiei verzi...

A fost publicat calendarul procesului de examinare a ofertelor pentru licitația marilor parcuri eoliene și fotovoltaice

Ministerul Energiei a făcut public calendarul procesului de evaluare a ofertelor depuse în cadrul...